Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Beverly Hills kieltää tupakan myynnin 2021, Suomi vuonna 2030

  • Beverly Hills kieltää tupakan myynnin 2021, Suomi vuonna 2030

Los Angelesin kupeessa oleva Hollywoodin ökyrikkaiden kaupunki Beverly Hills on päättänyt kieltää kaikenlaisten tupakkatuotteiden myynnin alkaen vuodesta 2021. Kielto koskee myös sähkösavukkeita. Samaan aikaan kun jotkut osavaltiot siirtyvät kannabiksen laillistamisen suuntaan, tämä on nyt ensimmäinen kaupunki USA:ssa joka lähtee tupakkatuotteiden kohdalla päinvastaiseen suuntaan.

https://edition.cnn.com/2019/06/05/us/beverly-hills-tobacco-ban-trnd/ind...

Suomen lainsäädäntöön on kirjattu tavoite tupakkatuotteiden myynnin lopettamisesta kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Toki sen toteutuminen vaatisi, että tässä matkan varrella jatkuvasti vaihtuvat hallitukset pysyvät uskollisina tuolle tavoitteelle. Tähän asti linja on pitänyt vaikka hallituspuolueet ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin. Uusi Antti Rinteen hallitus korottaa taas tupakkatuotteiden veroja reippaasti, joka on tähän liittyvä toimenpide, että tupakoinnista tehdään seuraavien 10 vuoden aikana koko ajan vain kalliimpaa, kunnes lopulta ne harvat jotka vielä suostuvat maksamaan tupakasta hinnan jota siitä pyydetään, menettävät oikeuden tupakan ostamiseen.

https://savutonsuomi.fi/kohti-savutonta-suomea/tupakkalaki/

Henkilökohtaisesti olen inhonnut tupakkaa ja nuuskaa niin kauan kuin muistan, ja haaveillut teini-ikäisestä asti (eli tuollaiset 30 vuotta) yhteiskunnasta jossa niitä ei olisi olemassa lainkaan. Kun tiedetään kuinka vähän poliitikkoja keskimäärin kiinnostaa mikään hyveellisyys, en olisi takavuosina uskonut näkeväni tämän päivän, että oikeasti poliitikot lähtevät toteuttamaan jotain tuollaista. Toistaiseksi juna on edennyt kohti päämääräänsä ilman että kansa on juuri edes vaivautunut keskustelemaan asiasta julkisesti. Saa nähdä herääkö projektin loppusuoralla minkäänlaista protestiaaltoa tupakoitsijoiden taholta, kun he lopulta tajuavat sen joka on ollut tiedossa jo ties kuinka kauan, että tämä touhu aiotaan ihan aikuisten oikeasti lopettaa ja kieltää, kokonaan. Saas nährä kuinka käy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Voihan ne kieltää mutta tuontia on pahempi ruveta rajoittamaan.
Toki sellainenkin onnistuu massiivisella viranomaisvalvonnalla mutta kukapa haluaisi sen tapaisen kyttäysyhteiskunnan puolesta haluaisi laittaa tikkua ristiin.

Das Leben des Anderen kertoo sellaisesta dystopiasta ansiokkaasti. Samaan aikaan kansalaisilla on aitiopaikka ihmetellä sitä miksi omia kansalaisoikeuksia on rajoitettu kun muualla niin ei ole.

Uskonnollisissa ja muissa konservatiiveiksi itseään luulevissa piireissä on tyypillistä haluta kieltää muilta sellaisia oikeuksia joita itse ei tarvi. Se on portti paljon ikävämpään yhteiskuntaan jossa yksilönvapauksilla ei arvoa ole.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Tässä on aika vaikea vedota uskonnollisuuteen tai konservatiivisuuteen, kun melkein kaikki olemassa olevat puolueet ovat peräjälkeen osallistuneet iloisesti hallituksiin jotka ovat edistäneet tätä julki lausuttua tavoitetta tupakoinnin loppumisesta Suomessa. Puolueiden joukosta voidaan toki osoittaa muutamia, joiden toimintaa ohjaa uskonnollisuus tai konservatiivisuus, mutta entäs ne loput puolueet, joiden uskotaan olevan liberaaleja ja vaikka mitä?

Veikkaan että raha puhuu aika isoa kieltä tässä, jos tupakka ei aiheuttaisi syöpää ja keuhkoahtaumaa yms. joiden hoito + lyhenevistä työurista aiheutuva verotulojen menetys maksavat yhteiskunnalle maltaita -- jos viivan alle ei jäisi niin paljon punaista miinusmerkkistä rahaa, tuskinpa näin laajaa puoluerajat ylittävää konsensusta olisi kerääntynyt tämän asian taakse. Kun raha puhuu, silloin kansa kuuntelee.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tupakoinnissa ehkä eniten inhottaa tumpit ja nuuskan osalta pussit. Ei mitään maisemankoristeita.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Se ei varsinaisesti ole ollut eduksi kansan enemmistön asenteille näiden tuotteiden käyttäjiä kohtaan, että kaiken ympäristö- ja muovi-ahdistuksen keskellä yksi ihmisryhmä katsoo oikeudekseen pudottaa muovia sisältävän huonosti maatuvan roskan maahan, koska se nyt vaan on niin cool, eikä roskakoria sattunut olemaan juuri siinä metrin etäisyydellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset