Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Mistä saadaan nopeasti 1000 uutta lääkäriä? Kuubasta?

  • Mistä saadaan nopeasti 1000 uutta lääkäriä? Kuubasta?

Yksi maan kiistellyimmistä puheenaiheista on tällä hetkellä, mistä saadaan 1000 uutta lääkäriä, mieluiten mahdollisimman nopeasti?

Kuuba kutsui puoli vuotta sitten Brasiliasta 8300 lääkäriä kotiin, joten sieltä joutaisi helposti 1000 Suomeen. Eikä hintakaan ole paha, Brasilia maksoi Kuuballe 3600 USD kuukaudessa per lääkäri, eli vajaat 3200 EUR. Kalliin hintatasomme takia joutuisimme tosin maksamaan jonkun verran enemmän. Siihen päälle vielä tulkki, joita ei ehkä tarvita ihan yhtä per lääkäri, niin kokonaishinta lienee samalla hehtaarilla kotimaisen lääkärin palkkakustannusten kanssa.

Jos Kuuban lääkärit eivät ehkä olekaan ihan korkeimmassa mahdollisessa maineessa, niin eipä siellä kuolleisuus liene sen korkeampi kuin muualla. Heiltä saisi vetoapua erityisesti yleislääketieteen perustehtäviin, terveyskeskuksiin ihmettelemään monia itse aiheutettuja sairauksia samanaikaisesti sairastavien syrjäytyneiden ihmisten elämäntarinoita, jonka kotimaiset lääkärit kokevat kaikkein raskaimmaksi ja epätoivotuimmaksi tehtäväksi.

Pitkällä tähtäimellä täytyy toki kysyä, että mikähän siinä onkaan syynä että lääkäreitä koulutetaan Suomessa liian vähän, ja voisiko sille asialle esimerkiksi mahdollisesti ajatella tekevänsä jotain, jotta tilanne korjaantuisi jossain vaiheessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Vain 2500 lääkäriä siirrettiin Brasiliasta Venezuelaan, joten lähes 6000 palasi Kuubaan, ja lienee tarjolla uusiin projekteihin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomessa on samanverran peruslääkäreitä asukasta kohden kuin Tanskassa.Tanskassa ei ole lainkaan jonoja.Suomessa pitäisi purkaa päällekkäiset systeemit ja lisätä lääkärien määrää ehkä kahdella sadalla.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Kovin vähän tuollaisia teorioita on kuultu puolueiden edustajien taholta. Jonojen purkaminen vaatisi joka tapauksessa väliaikaisesti ylimääräisiä resursseja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minulta menee noin tunti päivässä lausuntojen kirjoittamiseen, noin niin kuin vihjeeksi.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #6

Mikä olisi aikaasäästävämpi menetelmä? Noin niinkuin uteliaisuuttani kysyn.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #10

Luopuminen turhista lausunnoista, tai ainakin niiden yksinkertaistaminen. Ei kukaan huvikseen käytä raskaan psykiatrian lääkkeitä, tai astmalääkkeitä (kilpahiihtäjiä on kuitenkin vähän), joten miksi pitää laatia perusteellinen lausunto niiden tarpeesta, jotta saisi erityiskorvuksen? Ruotsissa tällaisia ei vaadita.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #12

Hyvä pointti. Ehdotan sellaista lakia että astmalääkkeisiin vaaditaan lääkärin lausunto vain kilpahiihtäjiltä. Tai jos halutaan pärjätä Norjalle hiihdossa, niin sitten ei heiltäkään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos lääkärikoulutuksen volyymiä lisätään, koulutuksen taso laskee. Jo 80-luvulla opiskelijoita oli liikaa, nyt on enemmän. Lääkäreitä ei voi kouluttaa pelkästään nettikursseilla, vaan pitäisi päästä näkemään potilaita ja harjoittelemaan ohjattuna. Koulutusmäärät ovat jo nyt liian suuret. Toinen vaihtoehto on saksalainen malli, jotta käytäntöä ei opeteta kuin vuoden ajan, sitten lääkärit ovat ruokapalkalla sairaaloissa harjoittelemassa. Kuulokojeen kytkentäkaavion kyllä saksalainen lääkäri osaa piirtää.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Luettelet ongelmia, mikä on erittäin tärkeä asia. Mutta onko sinulla mitään teoriaa mahdollisesta ratkaisusta ongelmaan? Minulle tulee mieleen itsestään selvyytenä, että ei ole olemassa "liian suurta opiskelijoiden määrää", paitsi verrattuna opettajien määrään ja muiden olosuhteiden kokoon. Isommat valtiot pystyvät kouluttamaan paljon enemmänkin lääkäreitä, skaalaamalla opetuksen resursseja suuremmaksi. No, silläkin on oma hintalappunsa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Lääkäriliitto ei ole kovin hanakasti halunnut koulutust asitten lisätä koska ei huuda sen puolesta.Olisiko kyse siis jostakin aivan muusta kuin lääkäripulasta,jota ei ole.Samaa mainostetaan sosiaaliviranomaisten kohdala ,että olisi pulaa vaikka heitäkin on suomessa ENITEN kuin koskaan suomen historian aikana.Ja rahaa näille on syydetty satoja miljoonia kaiken aikaa.

Olisiko syynä sittenkin se,minne rahat on upotettu?Jos huostabisnekseen(jonka tieltä lakkautettiin lainmukaiset palvelut perheiltä) uppoaa yli 1,4 miljardia vuodessa ja tulokset ovat syrjäytyneet lapset,nuoret ja kokonaiset tuhotut perheet,traumatisoituneet ,työpaikkansa ja kotinsa,firmansa menettäneet ihmiset niin missä se hyöty on ollut?Terveydenhoito jota ei saa kuin rahalla ,isolla sellaisella tai velaksi,ja jonka tulokset ovat samaa luokkaa,ellei henkilöiden asema tai tausta ole sopiva ja tarpeeksi "tärkeä"?

Tuntuuhan se kummalliselta että vielä ennen tätä YKSITYISTÄMISBUUMIA ,näiden ulkolaisten konsernien tytäryhtiöiden voittojen rahoittamista veronmaksajien piikistä suomessa saivat ihmiset hammashoitoa,gynegologin palvelut,sosiaalipalvelunsa,terveydenhoidon palvelut,mielenterveydenpalvelut jne.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aivan varmasti opiskelijamäärän lisääminen ei johda opetusresurssin lisäämiseen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomessa ovat lääkärit siirtyneet konsernien tytäryhtiöihin tienaamaan,siitä johtuu koko tehty ongelma.Moni näistä entisistä julkisella puolella olleista on siirtynyt ulkolaisten tai /ja niille myytyjen firmojen palvelukseen kuten mm.Mehiläisen jonka puikoissa istui kokoomuksen ex ministerinäkin tunnettu Räty holding yhtiöineen.

Olkoon nyt ettei tarvitse jokaisen kohdalla alkaa aukaisemaan niitä motiiveja...

Kun nämä yksityiselle siirtyneet entiset kela lääkärit ynm.ovat tehneet duuneja kahdella puolella toisella kädellä julkisella ja pääansaintaansa yksityisellä ,voi voi.Kyllä on takki kääntynyt monen kohdalla.Kumasti nämä opportunistit ovat politikkaan löytäneet j apalkinopallejaan kuluttavat siellä konsernien sisällä,kuten ne mehiläisen myyjätkin sitra-sijoittajan puuhamiehet ja naiset.

Sama koskee hammaslääkäreitä joista valitetaan olevan pulaa.Täysi valhe :ovat hekin menneet yksityisten konsernien firmoihin,tytäryhtiöihin tienaamaan.Ensin on saatu ilmainen koulutus veronmaksajien piikistä ja sitten siirrytään tahkoamaan rahaa veronmaksajien piikistä yksityiselle puolelle.Siksi kokoomus ja keskusta aloittivat jo 90 luvulla julkisen alasajon koska yksityistäminen .Koskee niin sosiaali ja terveydenhoidon palveluja,kuin mielenterveyspalveluja jne.Ja se näkyy.

YK ja EIO ovatkin sen havainneet,jo vuosikausia sitten.Lääkäreitä on sadoittan,tuhansia mutta jokainen haluaa TIENAAMAAN konsernien lihapöytiin,MITÄÄN PÄTEVYYTTÄ tai AMMATTITAITOLISÄÄ se ei kuitenkaan tuo yhdellekkään noista lekureista ynm.sossuista tai psykiatreista ,psykologeista jne.

Kun ei ole mitään rajaa sillä kuinka paljon saa liksaa repiä "palveluistaan"kun veronmaksajien piikkiin ne KELA korvaukset kuitenkin menevät,kuten työterveyden puolellakin,ja palveluja tarjotaan niille,joilla on vara maksaa,tai joilla on vakuutukset jne.Tottakai näiden konsernien tytäryhtiöissä tarjotaan OSAMAKSUJA koronkiskontapankkien (niiden ulkolaisten)palveluilla ,jota varten ne suomeen on päästetty,joten mistään tasa-arvosta ei kannata puhua suomessa.

Hauska sivutuote näissä yksityisten palveluissa on se,että HOITOVIRHEET eivät ole yhtään sen VÄHÄISEMPIÄ kuin JULKISELLAKAAN,eikä siis hoitojen taso,vaikka näin sitä ulkolaisten konsernien paremmuutta mainostetaankin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ilona Oksasella on kyllä persoonallinen ote kirjoituksissaan. Kommentit ovat pitkiä ja sekavia.

Loppuosa, jossa Ilona kuvaa hauskaa sivutuotetta, etteivät yksityisen palveluissa ole yhtään sen vähäisempiä (isoilla kirjaimilla) kuin julkisellakaan (isoilla kirjaimilla).

Mitähän tarkoitat vähäisemmällä? Määrällisesti vai laadullisesti vähäisemmällä?

Kuitenkin tosiasiassa HUS yksin tuottaa lähes yhtä paljon hoitovirheitä vuodessa kuin koko maamme yksityinen sektori yhteensä.

Sairaanhoitopiirien osuus kaikista potilasvahingoista on noin 80 %. Yksityisen sektorin osuus on noin 20 %. Vähäisenä en pidä kumpaakaan määrää, mutta väitteellesi ei löydy perusteita.

https://www.pvk.fi/templates/vinha/services/downlo...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #16

Opettele lukemaan.Ja vielä parempi on,kun et puutu asioihin joista et mitään tiedä,etkä ymmärrä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #17

Ilona, ymmärtämättömyys taitaa olla sinun päässäsi. Kertoisitko nyt, miten hoitovirheiden keskittyminen julkisten hoitolaitosten osalle kuvastaa väitettäsi siitä, että yksityisissä lääkärikeskuksissa hoitovirheitä tapahtuisi yhtä paljon.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #17

Pyytäisin että siirrytään puhumaan hoitovirheiden määrästä keskimäärin per tietynlainen ja tietyn vaikeustason toimenpide. Muuten käsitteellä ei ole merkitystä, jos ei edes tiedetä kuinka suureen toimenpiteiden volyymiin annettu hoitovirheiden kpl-lukema viittaa. On myös selvää että ensiavussa ja teho-osastolla ja erikoissairaanhoidossa tehtävä on vaikeampi, ja epäonnistuminen todennäköisempää.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #19

Hoitovirheitä on välillä täysin mahdotonta välttää, koska diagnoosi ei välttämättä ole mitenkään selvä. Psykiatriassa tämä on aivan tavanomaista, koska ei ole mittaria tai verikoetta, vaan asia selviää ajan kanssa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #19

Hoitovirheitä tapahtuu kaiken aikaa, olipa yksikkö mikä tahansa. Ensiavussa tai teho-osastoilla tehtävä on vaikeampi, muttei se hoitovirheitä ruoki. Hoitovirhe on seurausta virheellisesti toteutetusta hoidosta tai diagnostisoinnista.

Tärkeintä ei ole se, tapahtuuko hoitovirheitä, vaan se, miten organisaatio käyttää tietoa tapahtuneista hoitovirheistä. Hoitovirheitä tarvitaan, jotta niitä voidaan vastaisuudessa välttää.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #21

Ainakin plastiikkakirurgiassa yksityinen puoli käyttää julkista puolta ilmaisena vakuutuksena, jos jotain menee pieleen niin kädet pystyyn ja julkinen puoli siivoaa sotkun, ja kansa maksaa verorahoista. Kaipaisin yksityisen puolen plastiikkakirurgiaan pakollista yksityistä vakuutusta, joka kattaa potilasvahingot. Tai sanotaan niin että klinikka lailliseen korvausvastuuseen aiheuttamistaan ongelmista, niin johan alkaa klinikkaa kiinnostaa vakuutus kummasti, ja hintojen korotuksen kautta laskun maksaa lopulta heidän asiakaskuntansa yhdessä keksimäärin, ei kansa verorahoista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tutkimusten mukaan eniten lääkäripalveluita käyttävät hyvätuloiset, vähiten pienituloiset.

Palvelujen tuottamisen näkökulmasta merkittävä muutos on ollut, että työterveyshuollosta on tullut lääkäreille jatkuvasti houkuttelevampi työpaikka, koska siellä on julkista puolta lyhyemmät työajat ja mahdollisuus toimia myös yrittäjänä.

Tämä kehitys on entisestään heikentänyt julkisen puolen mahdollisuuksia saada työvoimaa, mikä on osaltaan heikentänyt palvelujen saatavuutta, johon asiakaspuolella taas on reagoitu mm. ostamalla entistä enemmän erilaisia vakuutuksia.

Lääkärien määrä on kasvanut selvästi – mihin lisäys on kohdistunut?
Lääkärien määrä Suomessa on vuodesta 2000 vuoteen 2015 kasvanut noin 16 000:sta yli 22 000:een. Lääkäreiden määrä on siis kasvanut lähes yli 35 prosenttia kyseisenä aikana. Samana aikana erikoissairaanhoidon avohoidon käyntimäärät ovat kasvaneet noin seitsemästä miljoonasta yli 10 miljoonaan.

Luvuista voi päätellä, että lääkäriresurssit ovat kohdentuneet perusterveydenhuollon sijaan erityisesti erikoissairaanhoitoon, josta johtuu perusterveydenhuollon krooninen palveluvaje.

https://www.sitra.fi/blogit/sotemyytti-1-suomessa-...

Siinä sitä suomalaisten poliitikoiden arvostamaa sitra-sijoittajan tutkimusta, verorahoilla tiotettua.

Nykyäänhän pitää mennä ensin ns.yleislääkärille joka EHKÄ kirjoittaa lähetteen es.gynegologille joka on laitettu sinne erikoislääkärin alle.Nämä tutkimukset sitten maksavatkin satoja euroja,10-15 minuuttia plus toimistomaksut ynm.ylimääräiset maksut .90-150 EUROA ,PELKKÄ VILKAISU SIIS ja kun ei lähetettä saa,joutuu maksamaan omasta pussistaan ,eli sinne ei mennä senkään vertaa.Omavastuu tietysti jää niin suureksi etteä se karsii pienituloiset,tempputyöllistetyt,pientä eläkettä saavat jne.Mikään sos.luukku ei korvaa kuin JULKISEN halvimmat lekuri taksat. Naisten syövät ovatkin lisääntyneet huomattavasti,eikä mikään ihme.

Tempputyöllistetyt eivät saa mitään palveluja,joka 4 työnantaja rikkoo lakia laistamalla jopa lainmukaisenkin työterveyden eli sen ehkäisevän.Pillerireseptejä nämä ovat hanakoit akirjoittamaan:kaikille samat lääkereseptit oli sitten nuori tai vanha.Kun ei haluta tutkia kirjoitetaankin hullun lääkkeitä,sillä päästään eroon ikävistä asiakkaista ja vastuusta,joka onkin nykyisen systeemin tarkoitus.Jo 50 v.aletaan kohdella vanhuksina joille voidaan kirjoittaa hullun lääkkeiden lisäksi unilääkkeitä ja selkä-lonkkakipulääkkeitä TUTKIMATTA.

SUURIN VIRHE oli se,kun sosiaalipalvelut ja terveydenhoito YHDISTETTIIN kokoomuksen ja keskustan YKSITYISTÄMISEN takia.Nythän nämä sekoilevat vuoron perään leikkien välillä sosiaaliakkoja ja välillä taas lekureita,eli hyppivät pätevyyksiensä ulkopuolelle ,sekoittavat sairaudet ja sosiaalipalvelujen /lastensuojelun tarpeet keskenään.es.lapselta murtuu käsi:lääkäri tekee lastensuojeluilmoituksen VAIKKA kyse on tapaturmasta,joka tulee hoitaa sen vaatimalla tavalla.

TAI lapsella on ALLERGIA.Epäpätevä puoskari laittaa lähetteen hullujen huoneelle!Tällä tasolla ovat nämä nykyään.Muotia oli mm.2009 v.KOULUTUKSISSA vanhusten mainostaminen juoppoina ,kun perheitä oli jo leimattu alkoholisteiksi ja lastensa hakkaajiksi,pedofiileiksi(ENKKUJEN MALLIN MUKAAN) jne.Kaiken huippu ovat nämä sosiaaliviranomaiset jotka neuvovat lääkäreitä siinä,millaista LÄÄKITYSTÄ lapset tarvitsevat tai mitä heille pitää näiden mielestä antaa,sama koskee lekureita jotka tekevät DIAGNOOSEJA vanhemmista,joita EIVÄT ole edes IKINÄ nähteet.

Epäpätevät sosiaaliviranomaiset jotka MÄÄRÄÄVÄT VAILLA MITÄÄN KOULUTUSTA SIIHEN,pieniä lapsia PSYKIATRIEN vastaanotoille,uhkailuin ja huostapelotteluin!!Tai sitten nämä PAKKOHOIDON kannattajat joita sikiää suomessa samoista koulutuksista.Suomessahan ollaan ajamassa pakkohoidon LAAJENTAMISTA ja hyvä esimerkki tällaisesta sosiaali ja terveydenhoidon YHTEISTYÖSTÄ ja YHDISTÄMISESTÄ on es.EDUNVALVOJIEN MÄÄRIEN LISÄÄMINEN PALVELUIHIN,pakolla ja uhkailuilla se toimii jo lastensuojelussa ja toki hyvä esimerkki on TYÖTÖN nainen,jolle MÄÄRÄTTIIN TAHDOSTA RIIPPUMATTOMASTI EDUNVALVOJA KAUPUNGIN TOIMESTA.Terveelle ihmisille,joka ei suostunut alistumaan eräiden piirien saneluihin.

Erikoinen piirre suomessa onkin PAKOT veronmaksajien maksamissa palveluissa sosiaalipalveluissa mm.lastensuojelun toimenpiteinä ja terveydenhoidossa,sen LISÄKSI mitä on mielenterveyspalveluissa jossa pakkohoitoa käytetään kun on henkilölle itselleen tai muille vaaraa jne.en nyt avaa sen enempää,MUTTA SE että suomessa laitetaan alaikäisiä lapsia aikuisten osastoille joka on LAITONTA suomessa ollut jo vuosikaudet!tai että siellä pidetään VUOSIKAUSIA PAKKOHOIDOSSA ihmisiä,ESTETÄÄN VIERAILUT(koskee myös lastensuojelun laitoksia jne.) tarkistamatta potilaiden tilaa,tai sinne suljetaan MIELIPITEISTÄ,on kaiken huippu.

Suomi on saanut pyyhkeitä lasten ja perheiden kaltoinkohtelusta ,YK lastenoikeuksien julistuksen ja lastensuojelulakien noudattamatta jättämisestä ,sekä mielentervyspotilainen OIKEUKSIEN LAIMINLYÖNNEISTÄ jo vuosiakausia sitten,MUTTA nämä eivät osaa lopettaa laittomuuksiaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Minä taas ehdotan suomen psykiatreille/psykologeile ynm.saman alan häärijöille uudelleen koulutuksia joissa heille opetetaan että ihminen on se TÄRKEIN ,eivät ne myrkyt joita kirjoitetaan pikkulapsista vanhuksiin,kun ei riitä taidot eikä ilmeisesti mielenkiinto muuhun kuin lääkefirmojen lihottamiseen.

Mitä taas tulee astmaan ,se on suomessa hyvin yleinen sairaus ja vaatii tarkat tutkimukset ja omat lääkkeensä.Niitä diagnooseja ei suinkaan mitkään psykiatrit tai psykologit tee,vaikka allergiaakin sairastavia laittavat hullujen huoneeseen,vaan ihan eri alan asiantuntijat.

Lääkkeet ovat siksi kalliita ettei niitä huvikseen kukaan halua ostella,joten resepti ja diagnoosit ovat siksi tarpeen.Astma voi johtaa kuolemaan,astma kohtaukset voivat olla niin pahoja ja vaativat sairaalahoitoakin joten mikähän pointti näissä kummallisisssa ulostuloissa eräillä onkaan...

Mielensairaudet ja astma eivät ole millään tavalla verrattavissa toisiinsa.Suomen ala-arvoinen mielenterveyspalvelujen taso kun on ottanut mallinsa amerikoista YLILÄÄKITYKSINEEN ja onpa jopa lekureita (täälläkin esiintyneet)joiden mielestä ei edes kielitaitoa tarvita lääkäreiltä ,joiden TÄRKEIN väline se on lääkärin työssään...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset