Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Plutokratiasta kohti demokratiaa, eli rahavallasta kansanvaltaan

  • Plutokratiasta kohti demokratiaa, eli rahavallasta kansanvaltaan

 

Löytyi ainakin yksi asia, jossa olen samaa mieltä sinisten Simon Elon kanssa. (Ja tämä onkin suuri ero meidän tavallisten kadun tallaajien ja ammattipoliitikkojen välillä. Ammattipoliitikot eivät myönnä että jonkun toisen puolueen edustaja olisi keksinyt hyvän idean. Kun hallitus on muodostettu, opposition poliitikot lyövät tikaria selkään sen kuin ehtivät, seuraavat neljä vuotta. Ja tarvittaessa toistensakin selkään. Kaikki mahdolliset solvaukset kuuluvat tietysti myös asiaan.)

Vuonna 2016 Simon Elo teki lakialoitteen ylärajan asettamiseksi vaalibudjeteille, jotta ehdokkaan tai hänen tukijoidensa varakkuus ei vääristäisi kilpailua menestymisestä demokraattisissa vaaleissa, ja siten vääristäisi tilastollisesti myös vaaleissa menestyvien ehdokkaiden sosioekonomista ja jopa ideologistakin taustaa.

Esitys sai kannatusta yli puoluerajojen, mutta ei tarpeeksi, joten lakialoite kaatui eduskunnan käsittelyssä.

Asiat voisivat olla paremmin ja reilummin yhteiskunnassa, tältäkin osin.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/200997-kansanedustajat-30-000-eu-riitta...

https://yle.fi/uutiset/3-10836242

https://yle.fi/uutiset/3-10550890

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

En tiedä tästä.

Minusta tärkeintä olisi se, että rahoitus ja poliitikkojen yritysyhteydet yms. olisi julkista että näkee ketkä on jotain polkaisemassa valtaan. Erittäin tärkeätä olisi myös joku karenssisysteemi, että yrityksen hallituksesta ei hypätä suhmuroimaan asioita politiikkaan ja sitten palataan takaisin.

Mainonnalle voi ehkä olla hyvä idea tehdä jotain rajoitteita mutta en ole varma tuosta että rahasummalla rajataan.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Yli 30,000 EUR keskibudjetti on Kokoomuksen, Keskustan, RKP:n ja SDP:n läpi päässeillä ehdokkailla. SDP näistä pienin 30,000 EUR keskiarvon ylittäjä. Kyllähän tuossa olisi jopa poliittisen valtapelin mahdollisuus, jos SDP liittyisi muihin puolueisiin säätämään lakia joka rajoittaa vaalibudjetteja. Se pakottaisi Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n vähentämään vaalimainontaa, jolla saattaisi olla jonkunlainen vaikutus vaalitulokseen. Nythän sillä on ilmeisesti vääristävä vaikutus vaalitulokseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset