Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

KHO kieltäytyy taipumasta saamelaiskäräjien vaatimuksiin

Korkein hallinto-oikeus on tällä viikolla torjunut saamelaiskäräjien vaatimukset rotuerottelun tyyppisten kriteerien tiukentamisesta saamelaisen kansan ja äänioikeuden määrittelyssä.

Suomen valtio aikoinaan määräsi, vastoin saamelaiskäräjien enemmistön tahtoa, että vaaliluetteloihin pitää hyväksyä muutamia kymmeniä sinne hakeutuneita, jotka osaavat saamen kieltä tai joiden isovanhemmat ovat etnisiä saamelaisia, mutta joiden isä ja/tai äiti ovat suomalaista kantaväestöä.

https://yle.fi/uutiset/3-10863308

Saamelaiskäräjien agenda on ollut jo pidemmän aikaa tiukentaa rotuopillista puhtautta saamelaisen kansan määrittelemisessä. Suomen valtio on edustanut asiassa maalaisjärkeä, ja jossain määrin ehkä yhtenäistä linjaa verrattuna siihen miten esim. suomalaisuus määritellään. Syksyllä 2018 tilanne muuttui kuitenkin edullisemmaksi saamelaisten edustaman mielipiteen kannalta, kun YK:n ihmisoikeuskomitea asettui tukemaan saamelaiskäräjien vaatimuksia tässä kiistassa, ja päätti että Suomen valtio rikkoo saamelaisten ihmisoikeuksia:

https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CCPR/Shared%20Documents/FIN/CCPR_C...

YK:n ihmisoikeuskomitean linjaus on kaikessa absurdiudessaan se, että rotuerottelu on rikos ihmisoikeuksia kohtaan, mutta alkuperäiskansoilla on oikeus määritellä itse keitä he ovat, tarvittaessa myös rotuerottelun keinoin.

Tässä tulee mieleen kuuluisa retorinen kysymys: Kumpi oli ensin, muna vai kana? Jos saamelaisilla on oikeus itse päättää keitä he ovat, niin kuka sitä ennen päätti keitä he ovat, joille annetaan tämä oikeus päättää keitä he ovat?

Aiheesta lisää aiemmissa blogeissani:

http://ionmittler.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275867-suomalaisuuden-saamela...

http://ionmittler.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277444-etsimassa-ratkaisua-sa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Freddy Van Vonterghem

Rasismi kuulu vähemmistön oikeuksiin, mitä mölyä syntyisikään jos samoilla kriteereillä vaatisi äänioikeuta rajoitettava kunta- ja eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Saamelaiset edustavat äbaut prosenttia Suomen väestöstä.

Suomalaiset edustavat äbaut prosenttia EU:n väestöstä.

Liittovaltioistumisen edetessä, me suomalaiset voimme määritellä itsemme alkuperäisväestöksi:

https://www.arcticcentre.org/EN/arcticregion/Arcti...

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Suomalaisia on noin prosentti EU:n väestöstä.

Saamelaisia on noin promille Suomen väestöstä, eli yksi tuhannesosa. Wikipedian mukaan heitä on 6000, saamelaiskäräjien nettisivujen mukaan 10000.

Freddy Van Vonterghem

"rikkovat kansainvälistä sopimusta"

Tuskin saamelaiskäräjät kykene ehkäisemään jonkun entistä aktiivipoliitikko saamaan palkkiovirkka jossain YK:ssa taika jossain muussa kansainvälisessä järjestössä.

Joten tällä kerralla voi ihan hyvin pyyhkiä takapuolta sille kansainvälisellä sopimuksella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset