Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Miksi vain uzbekit tekevät maalausta ja tasoitusta?

YLE uutisten mukaan Uudellamaalla maalaus ja tasoitustyöt ovat lähes kokonaan uzbekistanilaisten hallussa.

Tässä on jotain mätää.

Runsaat 20 vuotta sitten olin vapaaehtoistöissä ulkomailla 18 kuukautta. Suomalainen työnjohtaja, rakennusalan ammattilainen, ohjeisti maalauksen ja tietyt tasoitustyöt, kaakeloinninkin. Mikään näistä ei jäänyt oppimatta, eikä opetteluun kestänyt montaakaan päivää per työtehtävä.

Meillä ei kuulemma ole rakennusalan työntekijöitä tarpeeksi, osa alan yrittäjistä väittää, ja sen takia ELY-keskus on poistanut Uudellamaalla harkinnanvaraisuuden ulkomaisen työvoiman tuomiselta rakennusalalta. Alan ammattikoulutus kestää vuosia eikä päiviä. Osittain siksi, että kun maailmanparantajat pääsevät laatimaan opetussuunnitelmaa, lukujärjestykseen ahdetaan kaikkea muutakin tarpeellista ja suorastaan välttämätöntä yleissivistävää, ruotsin kielestä ja taideaineista aina uskontoon asti.

Joku huijaa kokonaista kansakuntaa. Ja me emme ole pystyvinämme tekemään asialle mitään. Kaikkea osaavan ja tietävän yleismies Jantusen kouluttaminen rakennusalalle voikin ehkä kestää kauan, mutta yksittäisten työtehtävien oppiminen kestää harvan työtehtävän kohdalla kauempaa kuin muutamia päiviä.

Ai niin, ne uzbekit ovat juuri karkotettavana pois maasta, koska heillä on väärennetyt koulutodistukset. Työnsä he kuitenkin osaavat erinomaisesti, rakennusalalta kerrotaan. Uskon molemmat tarinat. Minäkin osaan raksalla paljon asioita, vaikka en ole ollut rakennusalan koulutuksessa päivääkään. Kun se ei ole mitään rakettitiedettä. Minusta kuitenkin tuli IT-nörtti, joten en ole aikeissa hakeutua rakennusalan työtehtäviin.

Työllisyysasteen nostaminen on kuulemma mahdoton tehtävä uudelle hallitukselle. Varmaan onkin, jos peliä pelataan tällaisilla hölmöläisen säännöillä, ja oma peukalo on teipattu keskelle kämmentä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Se mikä on oleellista on motivaatio .

Motivaatio tulee kun Uzbekistanin bruttokansan tuote on 1,238 $ . Niin silloin voidaan päätellä jotta vuoden Suomessa 11€/h urakkapalkal kotonaan muutaman talon jo voi ostaa .
Myös liitonrahat voi pelata mukaan .
Kotia rahapussin kans kun menevät ovat isoja herroja naistenkin silmissä .

Suomi poika ei pysty elämäänsä rakentaa Suomessa samoin . Jolloin ei ole mitään hyötyä edes yrittää .

Bisnesneksen teon ydin toisinaa Suomeskin on , kuka osaa kolmansien maiden elintason eron kuilua parhaiten hyödyntää (hyväksi käyttää).

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hinta.... On paljon töitä, joissa ennen maksettiin hyvin. Enää ei ole tekijöitä.

Meillä on tuhansia tai kymmeniätuhansia työntekijöitä, jotka eivät maksa veroja minnekkään.

Esimerkki. Palkataan puolalainen toiminimellä. 18e tunti. Hän on maassa esim 6kk ja palaa Puolaan. Muutamien) kuukausien päästä takaisin toiseen alihankintaketjun firmaan. Taas esim kk. Hänelle ei synny verovelvollisuutta Suomeen. Puolassa hän on ilmoittanut hakevansa verotuksen siirtämistä Suomeen tai ei ole ilmoittanut mitään. 200-250h töitä kuukaudessa. 3600-4500e käteen.

Jos tekee toiminimellä töitä. Maksaa maksut ja pitää lomat, niin 18e laskutus tarkoittaa 10e tuntipalkkaa, josta menee verot. Käteen 8e. Palkka noilla tunneilla 1600-2000e käteen. Tuntejahan tulee paljon. Normi tinnithan on kuukaudessa noin 170.

Tulee työn teettäjille todella edulliseksi.

Oliko eilen iltalehdessä juttu mansikanpomijoista, jotka tienaavat 6000e kesässä. Sama juttu. Se todella jää käteen. Summaa tosin sopii epäillä lehden tietojen mukaan.

Mutta on tietenkin oikein, että ahkeruudesta palkitaan. Ihan kuitenkaan meno ei ole reilua. Mutta globalisaatiota parhaimmillaan. Joku kerää hyvät hillot.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sen verran tähän vielä, että 18e tuntipalkalla työnantajan kustannus on noin 32e. Eli tuolla mallilla säästää 14e tunnissa. Eikä tarvitse maksaa ylitöistä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Tässä syy sille miksi Uzbekit tekevät tasoitustyö Suomessa

"Toinenkin työtön rakennusmaalari uskoo, että kaikki isot maalausfirmat toimivat samoin: maksavat ulkomaalaisille vähemmän.
– Uzbekille riittää 10–12 euroa tunti, kun kotomaassa tienaisi 250–300 euroa kuussa. Puoli vuotta täällä töissä ja “miljonäärinä” kotiin. Suomi-poika ei vaan sillä rahalla pärjää"

https://yle.fi/uutiset/3-9622271

Aika usein kuulee puhuttavan miten bussit ei liikkuisi, eikä siivottaisi pk-sudulla ilman mamuja(Outoa on, että nämä hommat saadaan tehtyä muualla Suomessa ilman mamuja)
On selvää, että osa kansasta selittää "Tasotetöitä ei tulisi tehtyä ilman Uzbekkeja"

Tuokin Uudenmaan harkinnanvaraisuuden avaaminen oli turha, sillä rakennuksilla on tällähetkellä työttömyys 13 prosentissa ja työttömiä liitton kuuluvia rakentajia on 6000. Tässäkään ei ole läheskään kaikki työttömät, sillä vaan 60 prossaa kuuluu liittoon.

https://rakennuskassa.fi/download/2019/toukokuu_20...

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ion kokoomus on suurin syyllinen nykyiseen tilanteeseen, Ne vaati rajoja auki työperäiselle maahanmuutolle, samalla kun ne vastustaa kaikkia toimenpiteitä, joilla voitaisiin puuttuua ulkomaalaisen työvoiman riistoon ja väärinkäytöksiin. Kun kysyt syytä miksi näin. Aina on vastaus "se jäykistää työmarkkinoita"

Mutta käytännössä kokoomus yrittää luoda kahdet työmarkkinat, jossa kantaväestölle ja mamuille maksetaan eri suuruista palkkaa. Tämä on aivan selvää rasismia. Olen kirjoittanut siitä oman kirjoituksenkin.

sakarirajamaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274361-kokoomuksen-maahanmuuttopolitiikka-on-rasistista

Tälläkin hetkellä Usarissa useammassa ketjussa vouhkataan rasismista, mutta tälläiseen kokkareiden harrastamaan rasismiin ei ketään puutu. Sit taas vouhotetaan asioista, jotka eivät edes ole rasimia, kuten eri ihmisryhmien älykkyyseroihin uskominen.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Hatusta sokkona vetämällä olisin myös veikannut Kokoomusta puuhamieheksi tällaisen politiikan taustalla. Mutta he eivät ole koskaan hallinneet maata yksin, ja nykyisillä puolueiden äänimäärillä he eivät pysty hallitsemaan maata edes kaksin jonkun toisen puolueen kanssa, vaan maata hallitaan vähintään kolmeen pekkaan. Joten Kokoomus ei ole riittävä vastaus. No uutisissa se juuri kerrottiin, että myös Keskusta on vahvasti tällä asialla, koska marjanpoimijat ja maatalouden lomittajat olisi kiva saada mahdollisimman helposti ja halvalla EU:n ulkopuolelta. Tässä on vahva kaksikko, joilla on hieman erilaiset painotukset kiinnostuksen kohteissa, mutta mielellään lyöttäytyvät yhteen helpottamaan työvoiman saantia EU:n ulkopuolelta.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #10

Ja kyllä persukin ostaa edullisemman talon jossa työvoima kustannuksissa on pihistetty . Jolloin syyyypäitä riiittää..

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #10

Joo, kyllä kepussakin on vähän samaa vikaa kuin kokoomuksessa. Molemmat puolueet ovat yksissä tuumin mm. vastustaneet ammattiliittojen kanneoikeutta, jolla ammattiliitot olisivat pystyneet ajamaan paremmin ulkomaalaisen työvoiman oikeuksia.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #10

Korjaan itseäni: Kokoomus ja Keskusta eivät enää ole vahva kaksikko. Toinen näistä yskii aika pahasti.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Minäkin osaan raksalla paljon asioita, vaikka en ole ollut rakennusalan koulutuksessa päivääkään"

Juu mutta se tuntuma ja vauhti mikä vaaditaan niin et todennäköisesti suostuisi palkkatasoosi jonka ehkä joku urakoitsija tarjois .

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Täysin mahdollista, varsinkin jos minulla on muuta paremmin tuottavaa työtä tiedossa, enkä ole työtön 500 EUR sosiaalituella elävä. Mutta jos alalla on työttömiä, niin tiettyyn rajaan asti työ voisi kiinnostaa ja tuottaa paremmin kuin työttömyys.

Olen kuullut että rakennussiivoojilla on tiukka työtahti ja kovat vaatimukset jäljestä jota pitää syntyä.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Rakennussiivoojia on paljon kolmansista maista jollain työperäisen oleskelu luval kitkuttelemassa uudelmaalla .

Ja hermot joutuu raksal koville nykyään kun raksamies on toisinaan vain numero tai verrattavissa lapiolliseen paskaa . Jota lapioidaan sinne tänne .

Kaks kertaa kahden viikon sisään itse olen kenkää saanut jo vaikka kuukauden pestit piti olla .

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Puhut muuten ihan roskaa ammattitutkinnoista. Niiden laajuus on 120 opintoviikkoa ja atto-aineiden osuus on 20 opintoviikkoa:
Äidinkieli (4 opintoviikkoa)
Toinen kotimainen kieli (1 opintoviikko)
Vieras kieli (2 opintoviikkoa)
Matematiikka (3 opintoviikkoa)
Fysiikka ja kemia (2 opintoviikkoa)
Yhteiskunta-, yritys- ja työelämätieto (1 opintoviikko)
Terveystieto (1 opintoviikko)
Liikunta (1 opintoviikko)
Taide ja kulttuuri (1 opintoviikko)

Siis tämä koko setti on 1/6 ja uskontoa ei opeteta. Opetussuunnitelma ei ole maailmanparantajien tekemä, idioottimainen väite.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

20% opetussuunnitelmasta näyttää olevan maailmanparantajien tekemä.

Mutta jonnekin ne loput 100 opintoviikkoa on saatu hukattua sellaiseen tekemiseen, jota sen enempää minä kuin näköjään nämä koko Uudenmaan rakennusteollisuudelle välttämättömät uzbekit emme ole havainneet välttämättömäksi.

Tämä väärennetyillä todistuksilla (siis ilmeisesti ilman mitään alan koulutusta, työn ohella oppineet) Uudenmaan rakennusteollisuutta pystyssä pitävä uzbekkien mystinen ameija on elävä todiste siitä, että tuo 100 ov saattaa olla ylimitoitettua tekemistä todelliseen tarpeeseen verrattuna.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Olen uzbekkienkin kans ollut samas rapussa . Englanti ei edes yes tai no sanan verran osanneet jotkut .

Edelleen pitää yrittää tajuta jotta yksi Suomi poika kun verot yms vuokrat maksaa Suomessa ja tyttöystävä ja maailman eniten verotettu autokin pitää olla jne.
Joutuu Helsingis 14-20€ pyytää jossei sossun&kelan luukul käy .

Niin jos uzbekkeja voi olla 2 samaan hintaan jne.. painavat itsensä puhkin vuodes ja lähtevät kotia . Eivät jää veroil rahoittaa tätä yhteiskuntaa ..

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ennen taksiuudista valtaosa Helsingin rautatieaseman taksikuskeista oli suomalaisia. Nykyisin on sieltä on vaikea löytää valkoista kuskia. Taksiuudistuksessa luovuttiin pätevyysvaatimuksista ja taksimittarista, joka ehkäisee harmaata taloutta. Nämä on syyt miksi ne on valuneet mamujen käsiin. Ja on avian selvää, että joku neropatti keksii ettei Helsingin taksitkaan liikkuisi ilman mamuja. Itseasiassa viereisessä kerjussa jo Jouni Snellman kertoili jo tälläisiä juttuja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

En tunne alaa, mutta jo 15 vuotta sitten, kun tätä rivitaloa rakennettiin, rakennusmiesten suomen taito oli aika vajaata.

Voisin kuitenkin helposti uskoa, jos joku kertoisi, että kyse on palkkojen polkemisesta ulkomaisen työvoiman avulla.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Virolaisten maahanmuutto Suomeen on kääntynyt laskuun. Tämä johtuu siitä, että siellä on palkat nousseet ja siks ei ole enää niin kannattavaa tulla Suomeen töihin. Viron BKT oli jo yli 20.000 per/henkilö, ku Aunio kertoi ylempänä, että se oli Uzbekistanista 1.238.
Yksi syy sille miks tarveharkinta haluttais pois on, koska halutaan lisää halpatyövoimaa Suomeen.

Joku persu poliitikko arveli, että sen(kin) takia Turkkia ja muita köyhempiä maita oltaisiin ottamassa EU:n, koska sieltä saataisiin EU-alueelle lisää halpatyövoimaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Meillä on naapuristossa ollut asianomaisten kertoman mukaan kreikkalaisia,kielitaidottomia muurareita. Mutta näyttävät tekevän todella ahkerasti töitä. Ainakin talojen ulkomuuraus on mitä parhainta jälkeä, jos minä jotain osaan arvioida. Palkka on kuulema 30 euroa tunti. Toisessa työpisteessä on nähtävästi helpompi työ, kun siitä maksetaan virolaisille vain 15 euroa. Olisi kiva tietää, miten he elävät täällä noilla palkoilla, vai ovatko he tottuneet "köyhäilemään" kaikesta. Työaika ei myöskään rajoitu vain arkipäiviin äänistä päätellen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

15e tunti on aivan normituntipalkka. Kyllä sillä pitää elää. Muuraustöissä, ainakin kotimaisin voimin tehtynä, palkkaus on yleensä urakkapalkka. Montako kiveä päivässä pistetään seinään määrittää palkan.

Ei heidän palkkoistaan aina tiedä. Koska eivät käsitä sitä samoin kuin me. Puolalaiset ja virolaiset eivät useinkaan ymmärrä sitä bruttopalkkaa. Vain se on palkkaa mikä käteen jää. Näinhän se on.

Usein törmää jutustellessa siihen, että työnantaja on jollekkin erittäin huonosti edes englantia puhuvalle kertonut, että palkkasi ja päivärahasi on 20e tunnisssa. Siitä hän sitten vähentää asumista ja matkoja ja mitä milloinkin. Todellinen palkka saattaakin olla aivan jotain muuta. Huonoimmillaan 3e.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olenkin vuosien aikana suuresti ihmetellyt, että miten tuntuu ulkopuolisesta tarkkailijasta, kuinka lähes kaikki rakennustyömaat ovat täysin ulkomaalaisten kansoittamia kielestä päätellen.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Se hyvä bisnes kun kolmansista maista tulee halvat nälkäiset duunarit rakentaa taloja Suomeen . Joiden talojen arvon nousu perustuu lähinnä kasvaviin asumistukiin .

Suurin osa perus ahkerista veronmaksajista joita verokarhu raatelee autoveroil jnejne veroil elää kädestä suuhun velka taakkaa kantaen . Burn outeista jne ennätyys määrä sairaslomia ja eläkkeitä tullut .

Varmaan kait käsikädessä asumistukienkin nousu ja loppuun palaneitten duunareitten määrä kulkee .

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Aikanaan Saksa hyötyi suuresti halvasta turkkilaisesta työvoimasta, kun he rakensivat halvalla pommitettuja kaupunkeja. Nykyään olen lukenut maahanmuuttajista, jotka tekevät Saksassa töitä 5 eurolla tunti. Sillä ei tietenkään elä, joten monilla on jopa kolmekin työpaikkaa putkeen.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #21

Saksa hyötyy edelleen, kun maailman tekopyhin kristilliseksi itseään nimittävä puolue CDU on vastustanut minimipalkan määrittelemistä. Siitä ei ole montaa vuotta kun siirtolaiskriisin pahimmassa vaiheessa Saksa otti vastaan lähes miljoona siirtolaista yhdessä vuodessa. Vahvassa taloudessa on aina tilaa alipalkatulle pitkää päivää painavalle köyhälistölle. Kiitos Jumalalle kuinka talous porskuttaakaan niillä keinoilla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #22

Saksassa on rakennustöissä voimassa yleissitova työehtosopimus.Tämä onnistuu ministeriön vahvistamana sopijapuolten yhteisestä hakemuksesta.Saksassa on yleinen minimipalkkalaki, mikä määrittää minimitason työehtosopimusten ulkopuolisille.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #25

Jahas, minulla oli vanhaa tietoa, siellä on ollut minimipalkka jo 5 vuotta. Kehitys kehittyy. Tosin tutkijoiden mukaan alimmissa palkkaluokissa kokonaistulot eivät juuri nousseet minimipalkan ansiosta, vaan heiltä vietiin sitten työtunteja pois (ainakin virallisessa kirjanpidossa, totuudesta kuka tietää) sen verran että kustannukset eli tulot pysyivät samalla tasolla.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #27

Saksassa minimipalkan valvojana on tullin osasto.Die Finanzkontrolle Schwarzarbeit des Zolls (FKS) ei taatusti jää portin ulkopuolelle kuikuilemaan kuten kävi Aville Olkiluodossa.Olen ollut itse näkemässä, kun kaverit tekivät tarkastuksen.Pistooli näkyvillä tosin näytti suomalaisen silmissä liioIttelulta.Vihjesoitto riittää ja käry johtaa maksimissaan 500.000e sakkoihin.Mainitsemasi asia liittyy luultavasti Mini-Job systeemiin.Minimipalkan tulo vaikutti siinä, että saman saa nyt kolmanneksen vähemmällä tuntimäärällä.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

https://yle.fi/uutiset/3-9622271

Tässä on YLEN jutussa kerrotaan myös, että kokemattomien nuorten on vaikea saada maalaus ja tasoitetöitä. Tämä johtuu varmasti siitä, että kun työntaja voi haalia työntekijöitä Uzbekistanista, se ottaa mielummin valmiin ammattimiehen ulkomailta, kuin kouluttaa kokemattomasta nuoresta ammattimiehen. Jos on vähän työkokemusta, niin silloin ei ole kovin haluttua tavaraa työmailla. Jos ulkomaalaisen työvoiman rekrytointi olisi vaikeampaa työnantajat ottaisivat varmasti paljon enemmän nuoria ja kokemattomia töihin. Ajan mittaa heistä tulisi sitten ammattilaisia.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Itsekkin olen rakennuksella töissä ja usein nähnyt työmaalla noita Uzbekki tasoitemiehiä ja en ole koskaan kenenkään kuullut arvostelevan heidän työtahtiaan tai jälkeään(Sen sijaan heidän pienistä ansioista olen kuulut kyllä juttuja)

Joten kyllä asia on varmasti niin kuin Ion kirjoittaa. Todellakin rakennusalan koulutus voisi olla lyhyempi, varsinkin kun noita hommia oppii kaikkein parhaiten tekemällä. Mielummin kannattaisi kehittää jotain oppisopimusjärjestelmää.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Uzbekki tai vastaava osaa rajatun työvaiheen kun tulkki kertoo , tee tuo . Kielitaidottomana "mykkänä" puskee sen yksittäisen työn .

Mites talon rakentaminen itsenäisesti onnistuu Suomeen ?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ei varmaan onnistukaan, eikä onnistuisi minultakaan. Mutta jos on rakennusmestari työnjohtajana, aika paljon saadaan aikaiseksi yksittäisen työn itseoppineilla, kun on paikalla mestari joka tietää ja kertoo mitä tehdään ja miten. Näin se homma toimii ulkomaiden vapaaehtoistyössä, sinne lähetetään yksi rakennusmestari, joka ei itse asiassa ole edes vapaaehtoinen vaan palkallinen, ja kaikki muut ovat vapaaehtoisia palkattomia pystymetsästä, ihan minkä tahansa alan ihmisiä. Kyllä siitä silti taloa lähtee rakentumaan. Jotkut asiat kuten sähkötyöt vaativat jo lakisääteisestikin asiantuntijan tekemään, mutta kun kukaan ei ole vieressä katsomassa, olen minäkin asentanut täysin ummikkona loisteputkilamppuja kytkentöineen kattoon, sähkömies tuli sitten perässä tarkistamaan kytkennät.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio Vastaus kommenttiin #34

"Näin se homma toimii ulkomaiden vapaaehtoistyössä,"

Juu oon kuullut Kuubankin toveri talkoo reissuista jne.

On täysin eriasia kun työ hinnat kilpailutettu ja kaikki työ on yksiköity .

Jos keittiön asentamiseen on rajattu itsenäisenä yksilö suorituksena 10h 15€/h.

Niin totta kai tovereina voidaan harrastella ja käyttää siihen 100 tuntia ja hakea sossusta loput .

Sit tulee reklamaatiot ja tiiä maksavatko edes syystä tai toisesta .

Kolmansien maiden täysin kielitaidottomia pullollaan moni työmaa Uudelmaalla jollain mitättömäl palkal kilvoittelevat . Mut kyl kai hekin asumistukeen ja ilmasee terveyshuoltoon yms jne ovat oikeutettuja enemmän tienaavien veronmaksajien kustannuksella .

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lainsäädännön kiertäminen eri tavoin on rakennusalalla tuttua jo vuosikymmenien takaa.

Muistan erään vironvenäläisen rakennusmiehen kertoneen jo toistakymmentä vuotta sitten, että työsopimuksen ehtona oli kylläkin normaali rakennusalan työehtosopimuksen mukainen kirvesmiehen palkka, mutta josta palkasta osa palautettiin tiskin alta takaisin urakoitsijalle.

Erilaisissa tarkastuksissa paperit olivat siis kunnossa, mutta siitä huolimatta ulkomaalaiset rakennusmiehet eivät saaneet kuin puolet suomalaisen rakennusmiehen palkasta.

Olisiko se perimmäinen syy sille, että yhtäkkisesti rakennusala "miehittyi" aluksi virolaisilla, mutta kun näitä ei Suomen kieltä ymmärtävinä pystynyt kauaa kusettamaan, niin sitten kauempaa tulleilla duunareilla.

Eihän tämä tietenkään koske koko rakennusalaa, mutta voisin kuvitella, että ainakin mersulla ajavat rakennusalan yrittäjät osaavat vetää oikeista naruista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kaikenlaisia muitakin kiertoteitä on. Ulkomaiselle keikkamiehelle ilmoitetaan, että tuntipalkka on esim 18e tunnissa. Siitä tulee x määrä euroja kuukaudessa. Työnantja vähentää siitä matkat, asumista, ruokailua jne... Jäljelle saattaa jäädä 3e tunnissa. Ne on pienimmät mitä yhdeltä työmaalta löytyi. Taisi päätyä lehtiinkin silloin. No kaikki ei tule ilmi.

Kun tämmöinen kallis suomalainen lähetetään keikalle, niin työnantaja maksaa matkat kohteelle, asumisen ja päivärahan. Työpaikan ja asunnon väliset matkat tulevat omaan piikkiin ja tietenkin ruokailut.

Näin sellaisenkin tapauksen, että yhden firman miehet seisoivat piirissä pomon ympärillä ja hän jakoi käteistä jokaiselle. Ilmeisesti kyse oli ollut hävitystä vedonlyönnistä.....

No suomalaiset yrittäjät ovat sentään jonkin valvonnan alaisina, mutta ulkomaiset eivät. Kyllä se näkyy ketkä tarjoukset voittavat.

Voitot ovat suuret. Jos suomalainen firma joutuu pyytämään esim 60e tunnissa työstä. Tyntekijän kustannuksiin menee siitä hieman yli puolet. Ulkomainen firma pyytää 55e tunnissa ja työvoimakustannuksiin esim 18e, niin enemmän jää firmalle rahaa ja helppo voittaa tarjouksia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ai niin, ne uzbekit ovat juuri karkotettavana pois maasta, koska heillä on väärennetyt koulutodistukset".
Kiintoisaa ja paljon kertovaa on se, että töitä tekevät uzbekit karkotetaan nopeasti pelkästään väärennettyjen koulutodistusten takia. Samaan aikaa useiden ministerien voimin ja kustannuksia säästämättä ponnistellaan terroristijärjestön leipiin lähteneiden naisen noutamiseksi Suomeen. Siitä on tehty suorastaan politiikan ykkösasia. Jälleen kerran on osoitettu, että Suomi on hyville muuttajille huono maa, huonoille hyvä ja erittäin huonoille erittäin hyvä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tätä itsekkin ihmettelin, ulkomaalainen joka varta vasten tulee tekemään työtä ja maksaa oman ylläpitonsa, niin heistä on päästävä nopeasti eroon.

Heillä ei pääse tietty poliitikko sanomaan miten pelasti heidät sodan kynsistä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Uzbekeista on kokemusta parilta työmaalta, kovia ovat tekemään duunia ja mikä tärkeintä heillä ei ola suomalaista hällä väliä mentaliteettia, jos sähkörasioista puuttuu rappauskannet niin he suojaa ne itse, suomalaisen maalarin jäljiltä rasia ja johdot on täynnä maalia.

Miksi heitä on näin paljon, koska suomalainen duunari ei halua tehdä työtä jossa ei joka ilta pääse kotiin, vaikka saisi päivärahat. Tämä ongelma vaivaa kaikkia rakennusalan ammattialoja, pk-seudulla viro, venäjä ja ruotsi on rakennustyömailla yleisimmät kielet, sähkärit on enään suomalaisia.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Miksi Uzbekistan on alikehittynyt maa jos he ovat paljon ahkerampia&parempia kuin Suomalaiset mitättömät joilta ostovoima kadonnut kotimaassaan ?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Eipä ole tietoa miten he kotimaassaan toimivat tai millainen politiikka siellä on. Veikaisin että heillä on täällä kovat tulot verrattuna kotimaahansa että se jo toimii motivaattorina tekemään enemmän kuin olisi tarve.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kokemuksesta voin kyllä todeta, että se ei ole kansallisuus kysymys.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Eli Matin mielestä on ihan ok, että suomalaiset tasotemiehet heitetään H#lvettiin ja Uzbekit tilalle. Onko Matti koskaan lasekenut paljonko maksaa suomalaisten makuuttaminen kortistossa, kun ulkomaalainen halpatyövoima tekee sen työt.

Ulkomaalaisessa työvoiman haalimisessa on sekin ongelma, että tottakai työnantaja ottaa mielummin valmiin ammattimihen ulkomailta, kun kouluttaa juuri koulut käyneestä kokemattomasta miehestä ammattimiehen. Jos ulkomaalaisen työvoiman haaliminen ei olisi, niin helppo niin työnantajat ottaisivat kokemattomia nuoria helpommin oppiin. Tietysti se on aluksi aikaa vievää kun nuorta täytyy jatkuvasti opastaa ja työtahtikin on verkkainen aluksi, mutta pikkuhiljaa tästä kehittyy kunnon ammattimies.

Uudellamaalla tasotetyöt hoidetaan varmaan Uzbekkien toimesta, mutta kun mennään pohjoisemmaksi Suomea, niin kyllä tasoitetyöt saadaan hoidettua suomalaistenkin voimin. Luuletko oikeiasti, että Suomessa vain Helsingissä on niin saamatonta porukkaa, ettei töitä saataisi hoidettua suomalaisten voimin?

Edit: Onko Matti muuten tietoinen paljonko Olkiluodon työmaa, jonka ulkomaalainen firma ulkomaalaisilla työntekijöillä rakensi myöhästyi rakennusvirheiden takia aikataulusta? Kuitenkin aikasemmissa ydinvoimaloissa, jotka suomalaiset rakensivat ei ollut isoja ongelmia. Usein työmaalla ulkomaalainen työvoima ei osaa edes puhua edes englantia luuletko ettei tämä aiheuta ongelmia rakentamisessa? Mitä tulee uzbekkeihin en minäkään ole kuullut heistä mitään negatiivista juttuja.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kahdella työmaalla olen ollut näiden kanssa, suomalaisia enemmän ollu maalareina, kun mestareiden kanssa jutelee ja myös erään ison urakoitsijan edustajan tunnen niin eipä kuulemma ole niitä suomalaisia mitä heittää pois, kun ei ole halukkaita tulemaan töihin.

Mieluummin teen suomalaisten kanssa duunia koska kaikki sujuu yhdellä kielellä paljon jouhevammin.

En tiedä millä logiikalla repäisit nuo "matti haluaa" kohdat.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki Vastaus kommenttiin #44

Sorry, tosta mun omasta tulkinasta, ehkä turhan tunteella vastasin sun viestiin.

En ollenkaan epäile uzbekkien tasokasta työnteköä, mutta maksetaanko niille asiallista palkkaa sitä epäilen. Musta hommat vain pitäisi hoitaa siten, että ensin yritetään löytää työpaikkaan suomainen tekijä, jos tämä ei onnistu, niin vasta sitten maahanmuuttaja. Valittavasti likimainkaan näin ei toimita.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Ylempänä moni keskustelijat puhuivat ulkomaalaisen työvoiman väärinkäytöksistä, mutta mitä olen kansaedustajaehdokkaiden/kansanedustajian kanssa keskustelut moni heistä tuntuu olevan tietämätön tälläisistä asioista. Jos joku epäillee yllä olevien keskutelijoiden juttuja, niin MOT ohjelma on tehnyt oman juttunsakin tästä aiheesta, se on vieläkin youtubessa.

https://www.youtube.com/watch?v=gVTMsiMNSl8&t=9s

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Jotkut tahkoaa rahaa. Vitsikästä, että julkinen puoli on mukana tässä.

Työtä tekeviä ihmisiä tarvitaan, joten kyllä he jäädä voivat. Tosin heistä harvat muutenkaan pidemmäksi aikaa jäävät.

Jottain vain näille asioille tarttis tehdä. Tosin ei kannata henkeä pidätellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset