Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Veikkaukselle täysi mainontakielto, ja asiakkaille rahankäytön yläraja

Veikkausta koskeva keskustelu läikkyy yli laitojen. Jotkut näkevät kohussa tilaisuuden lobata rahapelien monopolin purkamisen puolesta. Toiset yrittävät siivota sotkua maton alle ja kiillottaa Veikkauksen mainetta.

Yhteiskunta osaa ottaa ongelmia myös vakavasti, jos niikseen tulee. Kävin juuri marketissa ostamassa leipää. Kassalla ei näkynyt yhtään savuketta, ei yhdenkään tupakkayhtiön logoa. Pelkkiä numeroita jossain ihme taulussa. Veikkauksen tuotteet ja mainokset sen sijaan suorastaan valuvat väkisin syliin kassan luona, kun asiakas yrittää hiipiä siitä ohi ostoksineen.

Tupakointi on ongelma, jonka yhteiskunta on ottanut vakavasti. Miten olisi, että myös uhkapelien aiheuttamat ongelmat otettaisiin yhtä vakavasti?

Veikkaukselle tulisi asettaa samanlainen täysi mainontakielto ja tuotemerkkien esilläpitokielto, kuin on voimassa tupakkatuotteille. Veikkauksen arvat ja lottokupongit pitäisi piilottaa siihen samaan peltilaatikkoon, jossa kaupan kassa säilyttää tupakkatuotteita.

Vieläkin parempi olisi asettaa rahapeleille lakisääteinen ostokatto kuukaudessa. Nyt Veikkaus kehuskelee, että asiakas voi itse päättää itselleen käyttökaton. Ei taida oikein toimia. Heitän pöydälle lukeman 50 EUR kuukaudessa. Lakisääteinen velvollisuus Veikkaukselle asettaa se käyttökatto-työkalunsa päälle kaikille asiakkaille, ja käyttökaton suurimmaksi sallituksi arvoksi 50 EUR kuukaudessa.

Kolikkoautomaatteihin käyttökatto ei pure, koska kolikot ovat anonyymiä valuuttaa. Myös arpoja ja lottokuponkeja voi ostaa kaupan kassalta käteisellä niin paljon kuin tilastotiedettä huonosti ymmärtävän köyhän sielu sietää. Käyttökatto tehoaisi kunnolla vasta siinä tapauksessa, että se kiva Veikkauksen asiakaskortti, vähän kuin Plussakortin ja S-etukortin risteytys, olisi jatkossa pakollinen peliautomaateissa sekä ostettaessa mitä tahansa Veikkauksen palveluita, missä tahansa myyntipisteessä. Käyttökaton valvonta hoituisi sitä kautta että asiakaskorttia vilauttamalla järjestelmä tietää heti, onko asiakkaalla käyttökatossa ostovaraa jäljellä.

Kyllä hommat hoituu, jos ne hoidetaan.

Jostain tulee varmasti vielä se argumentti, että entä kaikki se hyvä mitä Veikkaus tekee rahoillaan urheilun hyväksi? Mitä jos Veikkauksen liikevoitto pienenee, kun köyhän taskusta ei enää pumpata kaikkia rahoja viimeistä penniä myöden? Kas siinä kysymys. Minulle on ihan sama, otetaanko juustohöylällä kaikilta pois samassa suhteessa, vai valikoidaanko parhaat päältä pois. Mikä tahansa on oikeampi ratkaisu kuin jatkaa rahan pumppaamista köyhien taskuista entiseen tahtiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Jos Veikkauksen pelejä rajoitetaan noin paljon kuin esität niin peli suuntautuu netin kautta ulkomaille.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Tulihan sieltä joku uusi vastalause, jota en tullut ajatelleeksi blogin tekstissä.

En tunne psykologiaa, miksi yleensäkään kukaan hakkaa kolikoita automaattiin ruokakaupassa. Ehkä siinä on samanlainen ero kuin jos ajaisi oikeaa Ford Mustangia vs. ajaisi saman näköistä autoa tietokoneen rallipelissä. Tai helppous. Tai se houkutus, kun ne on laitettu tarjolle siihen kassan taakse, josta jokainen joutuu kävelemään ohi.

Olen sitä mieltä, että tuossa tuli lueteltua riittävästi mahdollisia syitä sille, että kaikki pelaaminen ei noin vain siirry nettiin. Netissä on tylsää. Todennäköisesti Veikkauksen runsas mainonta ja tyrkyttäminen oikeasti vaikuttaa ostopäätöksiin kokonaisuutta lisäävästi, ja tyrkyttämisen kieltäminen vähentäisi pelaamisen kokonaismäärää.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

En itsekään mitenkään vastusta raha-automaatti pelaamisen rajoituksia koska peliongelma on monelle aivan vakava asia. Mutta kyllä kv. peliyhtiöt keinot keksivät ja pelaajat saadaan koukutettua nettipeleihin.

Pelaaminen tulee ehdottomasti saada sellaiseksi että pelaajan tulee tunnistautua. Ja ongelmapelaajan tulee voida saada hankkia itselleen pelikielto halutessaan. Pelikoneet pois kauppojen ym yhteydestä pelihalleihin kuten monessa muussa maassa.Mutta jos ei hanki kieltoa omalle ongelmapelaamiselleen niin kaipa vapaassa maassa tulee sallia rahojensa häviäminenkin.

Mutta en usko noin jyrkkään holhoamiseen mitä blogissasi esitit.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #7

Helppohan niiden on toimia veikkauksen pohjatyön jälkeen. Suomalaiset ovatkin peliongelmineen maailman kärkeä. Veikkaus on ollut hyvä tässä moraalittomassa työssään.

Nämä tärkeät monopolit Veikkaus ja Alko ovat kummatkin tehneet erittäin hyvää työtä ongelmien keräämisessä tietyille ihmisryhmille. Sosialismin varsinaisia kukkasia. Siitä näkee myöskin unionin toimita kyvyttömyyden. Kaikki tietävät, että perusteet veikkauksen ja alkon monopoleille perustuvat valheisiin ja silti ne hyväksytään.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #7

Peliriippuvuus luokitellaan virallisesti psykiatriseksi sairaudeksi, siinä missä alkoholismikin, joten vetoaminen vapaaseen tahtoon ei ole täysin vedenpitävä argumentti. Henkilöt ovat puutteellisesti kykeneviä vapaasti tahtomaan.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #11

Mutta eihän alkoholistiakaan kielletä ostamasta viinaa. Vielä 60-luvulla oli Suomessa viinakortti joka oikeutti väkijuomien ostoon. Mutta jos oli havaittavissa alkoholin ns, väärinkäyttöä, juopumuspidätyksiä jne, kortti otettiin hyllylle. En tiedä oliko tuosta mitään hyötyä näille ongelmaisille.

Olet oikeassa että addiktioon sairastuneella ei ole vapaata tahtoa addiktionsa suhteen vaikka muuten saattaisi olla korkeassakin ja vaativassa tehtävässä.

Addiktiosta voi toipua jos itse haluaa mutta ei juuri muuten. Ja eivät kaikki hedelmöpelien pelaajat ole ongelmaisia. Moni pelaa satunnaisesti ja pieneksi jännitykseksi ja paheeksi. Ja sen heille suon.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #19

Alkoholisteja pitäisi kieltää ostamasta viinaa yli terveellisen kohtuuden, koska alkoholismi on lääketieteen määritelmän mukainen psykiatrinen sairaus, ja psykiatriassa pakkohoito on perusteltu vaihtoehto.

Tässä on varmasti jyrkkä poliittinen jakolinja, kuka puoltaa sitä että alkoholistit tai peliongemaiset pitäisi jättää rauhaan ja oman onnensa nojaan, ja kuka puoltaa sitä että ne ovat ongelmia jotka pitäisi hoitaa kuntoon.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä tupakoitsijana tuumaan, että kyllä sille valtion niuhottamillekin tulisi laittaa rajat. Aikuisilla ihmisillä on oikeus tehdä myös itselleen vahingollsisia päätöksiä.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ja onkin. Vai onko joku estänyt sinua ostamasta tupakkaa?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ei. Toivottavasti saan jatkossa pelata myös uhkapelejä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #5

Mikä ettei. Muttei sitä tarvitse tehdä kaupassa tai kioskissa kuten siellä ei voi tupakoidakaan :) Mm. Norjan malliin voi käydä pelisaleissa mikäli välttämätön pakko on.

Olen kyllä ajoittain kahdenkin vaiheilla... toisaalta liika holhous on idioottimaista ja toisaalta pitäisi kai/ehkä räikeimpiin (yleensä köyhimpien/heikoimpien/jne) ihmisten kusetuksiin puuttua esim. pikavipit, kauppojen peliautomaatit yms.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #6

Kohtuus kaikessa. Olen itse monesti paikannut pikavipillä hetkellisen kassavajeen, esim. kesäloman rahoitus, kun lomapalkka ja ehkä veronpalautuskin on tulossa vasta kesän puolivälissä tai lopussa. Jos se on oikeasti pikavippi, joka ei jää roikkumaan vuodeksi, niin kustannukset ovat varsin maltilliset verrattuna siihen ettei tarvitse jättää lomareissua tekemättä vain siksi että lomapalkka maksetaan vasta rahatarpeen jälkeen, tai ruinata sukulaisilta tai kavereilta. Lakisääteinen lomapalkan ja kesään sijoittuvan veronpalautuksen maksu jo lomakauden alussa söisi markkinaa pikavippiyrityksiltä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #10

No valitettavasti suuri osa ei ole samanlaisia kuin sinä, vaan luottotietoja lähtee ennätyslukemin aiheuttaen ikävähköjä ongelmia monille. Yleensä kai moisiin saa pankkilainankin tai jotain pankin kautta tulevaa luottoa mikäli asiat ovat kunnossa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #15

Se on totta että homma lähtee lapasesta monella, ja pahasti. Ja siihen päälle sitten perintäyhtiöt alkavat jauhaa omia satumaisia perintäkulujaan. Tilanteessa on siivoamista ja paljon.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Veikkauksen on annettu tehdä suuresta osasta suomalaisia peliriippuvaisia.

https://seura.fi/asiat/tutkivat/suomalaiset-pelaav...

Tämä peleihin käytetyn rahamäärän kasvattaminen on ollut monopolin tosiasiallinen tehtävä. Pelien kautta jaetut rahat ovat tehneet monista turhista urheilupomoista rikkaita. Onhan jaettu myös yhdistyksille, joiden työntekijät ovat sitten saaneet harrastella työelämänsä läpi yhteiskunnan tuella.

Todella moraalitonta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Säännöstely tuo aina tullessaan monenlaisia ongelmia. En kannata sitä myöskään siksi, että en kannata valtion holhousta yhteiskunnassa.

Pelaaminen ei vahingoita ulkopuolisia eikä se ole fyysiselle terveydelle vaarallista pelaajalle itsellekään. Voihan sitä rahansa tuhlata mihin hyvänsä ja kun sellaiseen kontrolliin mennään, niin loppua ei näy. Säännöstellään sitten makkaran ostamisellekin kuukausittainen yläraja ja aletaan pitää säännöstelykorttinippua lompsassa mukana koko ajan.

Sitä paitsi säännöstelyllä on sellainenkin psykologinen vaikutus, että se pääsäätöisesti asettuu kuukausittaiseksi normimääräksi. Jokainen alkaa pelata sen viidenkympin edestä ja tarkistelee aina välillä paljonko kiintiötä vielä on jäljellä. Tämä koskee sellaisiakin, jotka muutoin pelaisivat vähemmän ja sellaisia, jotka eivät pelaa lainkaan. Alkoholinkin kohdalla oli Alkon perustamisen jälkeen alussa kuukausittainen ostokiintiö. Vaikka sen voi ymmärtää hiukan paremmin kuin pelaamiskiintiön, niin siitäkin katsottiin parhaaksi luopua.

Onhan jo nykyäänkin olemassa lainsäädäntö holhouksen alaiseksi tuomitsemisessa, jos ihminen ei hallitse omaa elämäänsä lainkaan. Se saa mielestäni riittää tämän peliriippuvuudenkin hoitamiseksi.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Tuohon en usko, että 50 euron yläraja tarttuisi magneetin tavoin myös niihin jotka pelaavat vähemmän. Mutta jos tarttuu niin saavutetaan juuri se hyöty mitä Veikkaus tavoittelee aggressiivisella markkinoinnillaan, mutta ilman suurimpia haittoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Säännöstely ei kuulu markkinatalouteen.

Vielä enemmän omaisuuttaan ja toimeentuloaan tärväävät varsinaiset shoppausholistit, esimerkiksi nuorehkot naiset, jotka ostavat kalliita merkkivaatteita ja kenkiä pelksätään sen takia, että niiden ostaminen antaa jonkinlainen kickin. Sitten heillä on konttilasteittain Dioria, YSL:ää, Fioruccia y.m. varastot pullollaan.

Jokaisen pitää oppia elämän realiteetit kantapään kautta, jos ei muutoin opi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

No tavallaan osaan arvostaa tuotakin näkemystä. Toisaalta olen itse päätynyt siihen että jokin raja pitää olla laillistetussa kusetuksessakin, jos/kun se aiheuttaa yhteiskuntaan liikaa ongelmia.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #14

Puhdas markkinatalous ei ole juuri kenenkään poliittinen ideologia enää nykyaikana. USA näytteli vakuuttavasti kymmeniä vuosia uskovansa vapaaseen markkinatalouteen, mutta oman maatalouden protektionismi ja muu kikkailu on aina ollut tiskin alla keinovalikoimassa. Suurinpiirtein kaikki hyväksyvät markkinatalouden viitekehykseksi, josta käsin yhteiskuntaa hahmotellaan -- harvoin näkee kenenkään ehdottavan yritysten yksityisomistuksen lakkauttamista kokonaan -- mutta lähes kaikki haluavat muokata sitä omaan suuntaansa, pehmeämmäksi ja tasa-arvoisemmaksi lopputuloksiltaan.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Itse pelaan tänään noin 1000 euron edestä Toto64 ja Toto86 pelejä Vermoon ja Bollnäsiin keski-Ruotsiin.

En toki pelaa itse kaikkia tuhatta euroa vaan laadin kimppapelejä joista halukkaat voivat ostaa osuuksia. Mutta on minun tuo tonni ensiksi asetettava ja otettava riski.

Ravipelejä olen pelannut noin 50 vuotta Käpylän raviradalta Helsingistä aloittaen.Aloitin siis 14-vuotiaana totoluukulla nuohoamisen ja kukaan ei silloin ihmetellyt ikääni. Ei kai mitään säännöksiä ollutkaan ja nyt ikäraja on 18 vuotta.Hyvä niin.

Olenko ongelmapelaaja? En mielestäni. Lähinnä harrastus jossa väliin tulee voittoja ja väliin tappioita. Viime vuosi oli voitollinen mutta tämän vuoden alkuvuosi on sujunut kehnommin.

Tänään panokset ovat normaalia suuremmat koska ns. jackpot-kierros eli palautusprosentti on huomattavasti normaalia korkeampi.

En pelaa hedelmäpelejä tms, koskaan. En myöskään lottoa,kenoa enkä muitakaan onnenpelejä.

Ravipelaaminen on minulle lähinnä pelisijoittamista. Haen aliarvostettuja kohteita ja sijoitan niihin aivan samoin osakesijoittamisessa haen mielestäni aliarvostettuja yhtiöitä ja odotan markkinan korjaavan virheensä. Joskus onnistun ja joskus en. Elämä on sellaista. :)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Jackpot-kierros, kuulostaa myynnin edistämisen kampanjalta.

Tulen vastaan venyttämällä 50 EUR / kk tarkastelujakson koko vuoden pituiseksi, 600 EUR vuodessa. Jos keskimääräinen henkilö X jää tappiolle yli 600 EUR vuoden aikana, on hänen etunsa mukaista pitää tauko. Jollain rikkaalla voi olla varaa menettää 600 EUR eikä tunnu missään. Mutta lapsiperheitäkin on, joissa jää lelut tai jopa ruokaa ostamatta kun peliongelmainen isä on hukannut rahat uhkapeleihin.

100 EUR panoksilla kellumisen pitäisi onnistua -600 EUR yläpuolella, ja 50 EUR panoksilla sitäkin paremmin, jos taktiikassa on jotain järkeä ja tilastollista toivoa. Jos homma lähtee toimimaan pienillä panoksilla, niin tilaa panosten kasvattamiselle löytyy sitä kautta että ollaan koko ajan kauempana -600 EUR rajan yläpuolella, kaikki voitto vie kauemmas ongelmien rajasta.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

"Jackpot-kierros, kuulostaa myynnin edistämisen kampanjalta"

Jackpot kierros on sellainen jolta on siirtynyt maksamattomia voittoja edellisiltä kierroksilta jolloin ei ole löytynyt esim. täysosumaa. Edellisillä kierroksilla palautusprosentti on ollut alhaisempi mutta nyt se tasataan.

Normaalikierroksen palautusprosentti on vain n. 65% eli pelinjärjestäjän osuus on todella iso. Jackpot kierroksella palautusprosentti on joskus ollut jopa yli 100% ! Mutta yleensä noin 75-90 %

Rationaalinen pelaajaj keskittää pelinsä näille korkeamman palautusprosentin kierroksille.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #23

Selkeä tilanne, että pelaaminen kannattaa paremmin tiettyinä hetkinä.

Mikä firma maksaa palautusprosenttia vain 65%?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen Vastaus kommenttiin #24

Veikkaus maksaa V64 peleissä normaalisti 65%. Ruotsin ATG pelit taitaa olla samaa luokkaa. Ei ne näissä ns. kombinaatiopeleissä maksa tuon enempää. Yksittäisen lähdön totopelissä on palautus 85% .

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #25

Tuon palautusprosentin kriittinen tarkastelu olisi keino hidastaa rahan menoa. Täytyy miettiä olisiko siinä mitään ideaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset