Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Valtionvarainministeriö, lopettakaa termin perustulo väärinkäyttö

"Perustulolla" on vuosikymmenien ajan yritetty tarkoittaa yleistä sosiaaliturvaa, joka poikkeaa perinteisestä sosiaaliturvasta siten että se ei ole tarveharkintaista eikä siihen liity mitään vaatimuksia, se on saman suuruinen kaikille täysi-ikäisille kansalaisille, ja sitä maksetaan jokaiselle kansalaiselle ilman poikkeuksia.

Suomessa kuitenkin puhutaan lähes koko ajan poikkeuksista kenelle maksettaisiin ja kenelle ei, sekä mahdollisista vaatimuksista työvoimapoliittiseen aktiivisuuteen, sekä siitä että rahasumma ei olisi sama kaikille.

Keskustellaanko Suomessa siis "perustulosta" juuri lainkaan? Tuntuu siltä että tällainen uusi hieno termi on kaapattu väärinkäytettäväksi, mutta keskustelun sisältö on edelleen vanhaa tuttua tarveharkintaista eri suuruisten rahasummien jakelua sinne ja tänne.

Siteeraten suoraan Valtionvarainministeriön aineistoa:

https://vm.fi/documents/10623/12045794/Perustulo+Suomessa+-selvitys/b90b...

"Perustulo maksetaan kaikille Suomessa asuville vähintään 17-vuotiaille henkilöille, pois lukien laitoksissa asuvat"

Pois lukien joitakin kansalaisia. Mitä "perustuloa" se sellainen on?

"Muiden kuin eläkkeensaajien ja opiskelijoiden perustulo on 696,60 euroa/kk. ... Eläkkeensaajien perustulo on sama kuin nykyinen takuueläke, eli 784, 52 euroa/kk ... Kaikkien opiskelijoiden perustulo on 220 euroa/kk."

Ei samaa rahasummaa kaikille. Katson että tämäkään ei täytä perustulon määritelmää.

"Eläkkeensaajien ja opiskelijoiden perustulon suuruus voi poiketa muiden perustulosta, koska näillä ryhmillä on erityinen 'status', kuten myönnetty eläke tai kirjautumisvelvollisuus oppilaitokseen."

Vai että erityinen "status". Ihanko "kirjautumisvelvollisuus oppilaitokseen"? Todella vaikuttavaa filosofista pohdintaa. Syvällistä. Herkkää. Sielukasta.

Mikähän pirulainen poliitikkojamme vaivaa, kun he eivät malta luopua opiskelijoiden kyykyttämisestä muita alemmaksi kastiksi edes perustuloa koskevan keskustelun äärellä? Tuo toiminta menee jo suorastaaan pakkomielteen puolelle. Pakko. Täytyy. Ei voi muutakaan.

Ihmisten tasapuolinen kohtelu näyttää olevan maailman vaikein tehtävä. Ei meinaa millään onnistua, ei edes perustulon kohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvarila

Perustulo on kai taattu perustuslaissa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ei perustuloa, mutta harkinnanvarainen perustoimeentulo kyllä, jos henkilö on tarpeeksi tolkuissaan hakeakseen sitä kaikilta luukuilta joihin häntä pallotellaan, ja odotellaan karenssipäivien yli plus KELAn käsittelyajat jopa parikin kuukautta.

Tämäkin on mielenkiintoista, että onko opiskelijoiden kohtelu nyt perustuslain vastaista, kun valtio määrittelee heille taattavan harkinnanvaraisen perustoimeentulon pienemmäksi rahasummaksi kuin muille ihmisryhmille.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Tämä kyllä hämmästyttää, miten tuollaiseen päätelmään ovat päässeet.
Perustulon kun juurikin pitäisi tasapäistää tilannetta, eikä toistepäin.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Opiskelijoiden ”erityiskohtelu” valtiovarainministeriön mallissa vaatii melkoista älyllistä akrobatiaa, jotta se ei näytä oudolta ja suorastaan vääryydeltä.

Miten kannustat työtöntä opiskelemaan jonkun toisen ammatin kysytymmältä alalta, jos seuraus olisi putoaminen paljon alemmalle sosiaaliturvalle? Perustulon piti poistaa kannustinloukut, ja oikea perustulo sen tekisikin, jos sitä ei lähdetä vääntämään tällä tavalla.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

"Perustulojen" rinnalla säilyisi myös kirjo harkinnanvaraisia etuuksia.

Perustulosta ei oikeastaan juuri keskustella vaikka termiä paljon viljellään. Ehkä kansalaispalkka termillä on jatkossa selkeämpi merkitys.

Itse olen kallistumassa enemmänkin "universal creditin" eli yleis/perustuen suuntaan, joka olisi samansuuruinen opiskelijasta kansaneläkeläiseen.

Silti pelkona näissä tuissa on se, että ne muotoutuvat kuten asumistuki asumisen hintaa kohottavaksi tekijäksi.

Yleistuet saattavat nostaa hintoja siinä missä nostavat veroja.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Minäkin kannatan sitä että ihmisten perusturva olisi samaa tasoa opiskelijasta vaariin asti. Se olisi isompi vallankumous ihmisten tasa-arvossa kuin mikään muu tekninen kikkailu, akselilla vastikkeellinen vs. automaattinen.

Mutta poliittiset voimasuhteet ovat muovanneet sosiaaliturvan painottumaan työläisten taakse, eivätkä ne poliittiset voimasuhteet mihinkään katoa vain siksi että puheenaiheeksi on nostettu perustulo. Lopputulos: on alettu keskustella "perustulosta", jonka lähtökohtana on sama eriarvoisuus sosiaaliturvassa kuin on voimassa nykyäänkin.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Yleisturvaa tulee toki peilata työelämään eli minimipalkkoihin.

Olen kallistumassa myös minimipalkkalakiin, josta voitaisiin peilata tukien tason mielekkyyttä.

Ilmeisen tahallaan palkat ovat hämyisiä ja puhutaan sekaisin ansiosta ja palkoista. Samaan aikaan perusturva ja muut sosiaalietuudet ovat viidakko.

Perustava kysymys on se että paljonko säälliseen eloon tarvitsee Suomessa ja onko elo lopulta liian kallista vai ei?

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #7

Matalin työehtosopimuksen mukainen palkka on runsaat 1500 EUR kuukaudessa. Työehtosopimusten ulkopuolella valvontaa ja tilastointia ei ole, ketään ei taida suuremmin kiinnostaa mitä siellä tapahtuu. Joku viranomainen (TE-keskus?) tulkitsee että henkilö on työtön, jos hän tienaa alle 6,80 EUR tunnissa tai alle 1180 EUR kuukaudessa. Ehkä sellaisia palkkoja on ihan suomalaisillakin. Tietämättömät ulkomaalaiset ovat sitten asia erikseen, ja osa-aikatyössä vain lattia on rajana, kuinka vähän voi kertyä työtunteja ja palkkaa kuukaudessa.

https://yle.fi/uutiset/3-9239696

Lähtisin liikkeelle minimipalkasta 1600 EUR kuukaudessa, joka tekee noin 10 EUR tunnissa. Työssä oppimisen jakso voi olla poikkeus, jos selkeästi on kyseessä työnhakija joka ei vielä osaa sitä ammattia johon häntä palkataan, silloin se on alkuvaiheessa osittain koulutusta eikä työtä.

Perustulo 600 EUR + tarjolle matalakorkoista kansalaislainaa 300 EUR / kk. Opiskelijoilla suhde on nyt toisin päin, he saavat noin 300 EUR + lainaa 600 EUR / kk.

Kuinka paljon rahaa "tarvitaan", riippuu asenteesta ja luovuudesta, varsinkin asumisen kohdalla ison kämpän vuokraaminen 5:n hengen kaveriporukalla kustantaa vain 300 - 400 EUR per nuppi. Ja ilman kavereitakin yksittäisiä vuokrahuoneita irtoaa 300 eurolla jopa pk-seudulta. Asumiseen korvamerkitty erillinen asumistuki ei kannusta sellaiseen säästäväisyyteen asumisessa, vaan se kannustaa ihmisiä kuluttamaan asumiseen runsaasti.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005900335....

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@5. En kannata yhtään Universal Creditiä, kun siellä briteissä on ollut jo pitkään kaoottinen vuodesta 2013 lähtien, UC otettiin tehtäväksi 2008. Viimeisin arvio sen valmistumisesta olisi vuonna 2023.

Jos väität, että ei se tule olemaan sama kuin siellä. Englannissa vaikutusvaltainen ministeri sanoi Orpolle, että älkää tehkö kuten me ja meillä on Suomesta paljon opittavaa kuin me heiltä.

Voit aloittaa lukemalla Lontoon valtiontalouden tarkastusviraston raportista sekä tammikuusta lähtien olevia Universal Creditin virheistä ja viime kuussa.

Uskoisin, että meillä sählätään järjestelmän rikkomisesta kuten on tullut liiankin hyvin tutuksi tietotekniikasta, tietoliikenteestä, että ne pari projektia eivät menneet odotetusti.

Jostain syystä valtamedia ei paljoa kerro tästä Universal Creditistä. En halua sellaista projektia, josta tulee "toivotaan, toivotaan"-arpa, että miten kävi lopussa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset