Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Asumistuki pois, ilmaston pelastamiseksi

Perinteiset järkiperusteet eivät ole riittäneet kaatamaan asumistukea erillisenä korvamerkittynä tukena: asumisen hintatason keinotekoinen epäsuora valtion tuki, köyhien ihmisten kädet sidottu niin että ei voi säästää asumiskuluissa siirtääkseen saman rahasumman ruokaan tai muuhun kulutukseen, ja niin edelleen.

Tehoaisiko ilmastonmuutos argumenttina? Viisaat nimittäin ovat jo ehtineet sanoa uutisissa asti, että tulevaisuudessa suomalaisten pitäisi asua vähän pienemmissä asunnoissa, koska asuntojen rakentaminen ja lämmittäminen aiheuttaa ilmastopäästöjä. Ratkaisuksi on ehdotettu sitä perinteistä: asumisen veroja ylös. Raha kiertäisi valtion taskusta taskuun vielä entistäkin vauhdikkaammin, kun asumistuilla tilkittäisiin yhä kohoavia asumisen hintoja.

Isot puolueet käyvät nyt kuumana ilmaston pelastamiseksi. Jos siinä on yhtään vilpittömyyttä mukana, niin asumistukien korvaaminen tuella, jonka peruste ei ole asumisen hinta, vapauttaisi väestön etsimään edullisempia ja tiiviimpiä asumisen muotoja. Pienempiä asuntoja, kimppakämppiä, vuokrahuoneita. Kimppa-asumisesta uusi trendi ja ratkaisu vanhusten yksinäisyyteen?

Verkko kiristyy korvamerkityn asumistuen ympärillä. Argumentti toisensa jälkeen oikealta ja vasemmalta. Vain poliitikkojen taipumaton lojaalius puolueen taustayhteisöjen omistamien asuntoyhtiöiden eduille voi enää pelastaa tilanteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Hyvä Ion

Kaupunki-suomalaiset asuvat jo nyt keskimäärin pienemmissä ja ahtaammissa asunnoissa kuin länsi-Euroopassa yleisesti ja samalla maksavat ahtaasta asumisestaan hieman enemmän kuin muualla.

Onko Hong Kongin malli pelastanut paikallisen ilmaston? Siellähän valtaosa asujista noudattaa mallia: Pienempiä asuntoja, kimppakämppiä, vuokrahuoneita.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Varmasti on pelastanut, verrattuna tilanteeseen että he asuisivat leveämmin.

Pääpointti on siinä että köyhemmillä ihmisillä, jotka asumistukea saavat, olisi järkevää olla vapaus budjetoida oma kulutuksensa siten, että asumiseen menee vähemmän ja muuhun elämiseen jää enemmän, jos tämä sattuisi olemaan henkilön itsensä haluama vaihtoehto. Kuten monessa tapauksessa olisikin.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"olisi järkevää olla vapaus budjetoida oma kulutuksensa siten, että asumiseen menee vähemmän ja muuhun elämiseen jää enemmän, "

Tuon perusteella ruuan kulutuksen kasvaessa maailmako pelastuisi.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Se on laskuyhtälö jossa on monta muuttujaa, riippuu mm. onko beefeater vai kasvissyöjä elämäntavoiltaan.

Markku Lehtonen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset