Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Pelaako USA itsensä ulos maailman johtavan valtion paikalta?

USA on ollut maailman politiikkaa johtava valtio suurinpiirtein toisesta maailmansodasta lähtien, 70 vuotta. Onko aikakausi tulossa tiensä päähän?

Kylmän sodan kaudella oli kaksi ns. suurvaltaa, USA ja Neuvostoliitto, joiden sotilaalliset ja taloudelliset etupiirit määrittivät maailman politiikkaa. Sitten Neuvostoliitto luopui leikistä, ja entiset Varsovan liiton maat siirtyivät vauhdilla lännen puolelle. Venäjä toipui jonkun ajan kuluttua taas entiseen kunnianhimoonsa, mutta yksin ilman merkittäviä liittolaisia sillä on vaikutusvaltaa enää vain sotilaallisesti, mutta ei taloudellisesti, eikä aina poliittisestikaan.

Mutta nyt tunnustetaan jo kolmas globaali suurvalta: Kiina. Maailman suurin talous, eikä kasvulle näy loppua. Myös sotilaallinen kunnianhimo kasvaa jatkuvasti, ja USA yrittää jo houkutella vastahakoista Kiinaa osapuoleksi seuraavaan ydinaseiden rajoitussopimukseen, joka perinteisesti on ollut kahden suurvallan kauppa. Jatkossa sen halutaan olevan kolmen suurvallan välinen.

USA, Venäjä, Kiina. Siinä maailman sotilaalliset suurvallat lähitulevaisuudessa. Taloudessa USA ja Kiina vääntävät peistä kahdestaan, tässä vaiheessa melko tasavahvoina. Mutta Kiinan kasvu tulee olemaan jatkossakin nopeampaa kuin USA:n, tilanne ei tule jäämään tällaiseksi kuin se on nyt.

Kiinalla on populaatiota 1,3 miljardia, jolla maailman rikkaimman ja vaikutusvaltaisimman valtion paikka on otettavissa, kun talous saadaan rullaamaan. USA:n 327 miljoonaa ja Venäjän 145 miljoonaa asukasta jäävät Kiinan rinnalla suorastaan höyhensarjaan. Totta kai Kiina nousee maailman johtavien valtioiden joukkoon, koska se on niin suuri väestöltään, ja lisääntyvästi myös varakas.

Millainen on kolmen suurvallan hallitsema maailma? Venäjä ja Kiina ovat jo pidemmän aikaa olleet samassa leirissä keskenään. 1900-luvun typerä opillinen kiistely Marxilaisuuden pienistä yksityiskohdista on historiaa. Nyt ollaan kavereita, ja kumppaneita. Tullaanko kolmen suurvallan peliä pelaamaan kahdella yhtä vastaan: Venäjä ja Kiina USA:ta vastaan? Jos näin käy, USA:n rooli maailman johtavana valtiona kapenee entisestään, kun ei enää riitä että yrittää olla Kiinaa rikkaampi ja sotilaallisesti vahvempi, vaan täytyisi voittaa Kiinan ja Venäjän koalitio sotilaallisessa ja taloudellisessa vaikutusvallassa.

Mitä tekee USA tällaisten tulevaisuuden näkymien edessä? Hätistelee siirtolaisia pois maasta niin paljon kuin ehtii, ja rakentaa muuria jotta lisää ei tule enää jatkossa. 327 miljoonan väestö taitaa lähteä laskuun näillä keinoilla, kun väestöä lapioidaan ulos maasta. Siirtolaisvastaisuudesta voi muodostua ylpeys joka käy lankeemuksen edellä: Kiinan ja Venäjän vaurastuvaa 1,45 miljardin väestöä vastaan kilpailu globaalista vaikutusvallasta ei tule onnistumaan 300 miljoonan väestöllä. Toistaiseksi se on onnistunut, koska kuilu kansojen vaurauden välillä on ollut niin suuri, mutta se kuilu on kapenemassa, ja kohta jo ylitetty.

USA on ollut maailman halutuin paikka asua ja elää, mutta se on torjunut siirtolaisten virrat päättäväisesti. America First. Eristäytymällä oman mantereensa köyhemmistä valtioista rajallisen kokoiseksi kansakunnaksi, joka on kiinnostunut vain omasta hyvinvoinnistaan, USA tulee sinetöimään kohtalonsa entisenä maailman taloutta ja politiikkaa johtaneena valtiona, jonka vaikutusvallan ylläpitämiseen Kiinaa ja Venäjää vastaan USA:n väestö ja varallisuus ei vain yksinkertaisesti enää riitä kovin kauas tulevaisuuteen.

Mihin Kiina ja Venäjä tulevat käyttämään kasvavaa vaikutusvaltaansa, se on hyvä kysymys. Hong Kongin kaduilla uskotaan että maailmanloppu tulee vuonna 2047, kun sopimus Britannian kanssa raukeaa lopullisesti, ja Kiinalla on vapaat kädet tehdä mitä se tahtoo. Siinä vaiheessa maailman historiaa ehkä jo vähän omien rajojensa ulkopuolellakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Aiheellista pohdintaa, mutta vähän myöhässä. Käytännössä Kiina on jo maailman johtava valtio ja maailman suurin talous. Kysymys on siitä, miten se tässä asemassa toimii ja pystyykö se sitä kehittämään. Niin firmoihin kuin valtioihinkin nimittäin pätee se, että suurimmat virheet tehdään menestyksen päivinä.

Toisaalta, Venäjä taas ei enää ole suurvalta. Siihen asemaan ei riitä väestö eikä riitä taloudelliset rahkeet. Täältä Suomen rajan takaa katsottuna se voi näyttää suurelta, mutta siinä on melkoinen perspektiiviharha.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Sotilaallisesti Venäjä on edelleen omassa kategoriassaan kaksin USA:n kanssa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
Jos puhutaan ydinaseista, kyllä. Jos puhutaan tavanomaisista aseista, tuskin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Seuraava sota sen näyttää.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

En usko että suurvaltojen välillä enää soditaan kovin helposti. Aseistus on liian järeää että sellaista vastaan viitsisi lähteä tuhoamaan omaa talouttaan, kun kerran talous on lopulta se joka kiinnostaa kaikkia osapuolia eniten. Mieluummin sitten lopulta myydään omat moraaliset periaatteet ja liittoudutaan vihollisen kanssa. Kuulostaako Saudi Arabia tutulta?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos verrataan Neuvostoliiton aikaan, Venäjällä ei ole juuri ollenkaan kulttuuri-imperialistista ulottuvuutta. USA:lla puolestaan tämä ulottuvuus on korostunut ehkä entisestään, kun viihdeteollisuus on keskittynyt USA:han. Näin Suomesta katsottuna Kiinaltakin puuttuu tämä kulttuurin vienti. Tiedä sitten, miltä asia näyttäisi Afrikasta katsottuna.

Ainakin yhden muun kulttuuri-imperialistisen tekijän voisi mainita, mutta ehkä aloituksen rajaus valtioiden väliseen kilpailuun rajaa samalla sen pois.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Venäjänkielistä väestöä puolusteleva ulottuvuus on, mutta se yltää vain Neuvostoliiton entisiin alusmaihin asti.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei Kiinalta enää puutu kulttuurivienti. Liu Cixinin Muistoja planeetta Maasta -trilogian toinen osa Synkkä metsä on julkaistu suomeksi elokuussa 2019 (lukeilla, ensimmäinen ja viimeinen osa luettu). Trilogiassa kiinalaiset nousevat ihmiskunnan johtavaksi voimaksi suhteessa toinen toistaan vihamielisempiin ulkoavaruuden sivilisaatioihin. Käsitys sivilisaatioiden suhteista on aivan toisenlainen kuin optimistisessa amerikkalaisessa scifissä.

Ainoa asia, joka on (trilogian toisessa osassa) suojassa ulkoavaruuden muukalaisten maapallolle sijoittamalta läpitunkevalta tiedustelukoneistolta, on ihmisyksilön mieli. Romaanissa YK:n pääsihteeri lausuu: ”Ne eivät kuitenkaan pysty lukemaan ihmisen ajatuksia. Tästä syystä ihminen on Sofoneille ikuinen arvoitus niin kauan kuin hän ei millään tavoin viesti ajatuksiaan muulle maailmalle. Tämä tosiasia on Seinänkohtaaja-hankkeen kulmakivi. – He laativat suunnitelmat täysin omassa mielessään viestimättä niistä kenellekään missään muodossa. Strategioiden todellinen sisältö, lopulliset päämäärät ja niiden saavuttamiseksi vaadittavat askeleet ovat piilossa Seinänkohtaajien aivoissa. -- Kaikkien ajatusten ja toimien, joita Seinänkohtaajat suunnitelmiensa etenemistä ohjatessaan muulle maailmalle paljastavat, tulee olla täysin valheellisia ja tarkkaan harkittuja, puhdasta harhaanjohtamista ja petosta. Heidän pitää johtaa harhaan paitsi vihollinen, myös oma itsensä sekä liittolaisensa, toisin sanoen koko maailma.” (Cixin 2019, 126-127.)

Teos on Kiinan Kansantasavallan kulttuuriviennin kärkihanke 2019.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Juuri Yhdysvallathan antoi Kiinalle sen kasvun eväät.

Muistan hyvin, kun Wall Martin hyllyt alkoivat täyttyä 1990-luvulla kiinalaisella tuotannolla ja sen jälkeen myös muunkin maailman hyllyt.

Ikävä kyllä, maapallon luonto ei kestä kiinalaisten hyvinvoinnin kasvua. Kiina lisää pelkästään kivihiilen käyttöä v. 2030 mennessä enemmän, mitä koko USA käyttää sitä vuosittain. Kiinan kasvu on siis varsin likaista touhua.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Ei tainnut olla kovin fiksu ja kaukokatseinen veto, ruokkia Kiinaa vaatimatta demokratiaa silloin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Demokraattisena valtiona Kiina ei olisi kehittynyt kehitysmaastatuksestaan maailman eturivin teollisuusmaaksi samalla tavalla kuin se nyt on tehnyt.
Talouskasvun sijasta maa olisi ajautunut poliittiseen riitelyyn, hajaannukseen, sisällissotiin j.n.e. Kun pintaa raaputtaa, niin kiinalaiset ovat varsin eripuraista porukkaa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #9

Emme pääse toteamaan tätä vaihtoehtoista historiaa, miten olisi käynyt.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #11

Ehkä pääsemme kun länsimaiset yritykset siirtävät tuotantonsa pois sieltä muihin kaukoidän maihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #12

Kiinalaiset yrityksethän itse siirtävät tuotantoaan Kiinaa edullisempiin maihin. Esimerkkinä on vaate- ja kenkätehtaiden perustaminen Etiopiaan, jossa työvoimakulut ovat vain murto-osa siitä, mitä ne itse Kiinassa ovat.

Kiina on hyvin monella tapaa läsnä Afrikassa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler Vastaus kommenttiin #15

Ja ostavat parhaita yrityksiä USA:sta ja Euroopasta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"USA on ollut maailman politiikkaa johtava valtio suurinpiirtein toisesta maailmansodasta lähtien, 70 vuotta."

Vasta Ronald Reagan teki USA:sta johtavan valtion. Sitä ennen USA:lla ei ollut muita valtteja kuin atomipommit, ja niitäkään se ei Neuvostoliiton ydinaseiden takia enää uskaltanut käyttää, vaikka Nixon sellaista suunnittelikin Vietnamin sodassa.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Kommunismin vastaisen globaalin koalition kerääminen ja johtaminen alkoi hyvin pian toisen maailmansodan jälkeen. Vallankumouksien tukemista ja sekalaista sodankäyntiä vähän joka puolella maapalloa, missä vain löytyi sosialisteja maalitauluksi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

USA menestyi melko huonosti taistelussa kommunismia vastaan. Sotia hävittiin ja USA:n sisäpolitiikassa kommunistit olivat uhka (ainakin FBI:n Hooverin mielestä). Lisäksi maata riivasi rotuongelmat ja USA:n teollisuus ei menestynyt kilpailussa Japanin kanssa. Näistä löhtökohdista ei ollut mitenkään itsestään selvää, että USA ottaa johtopaikan.

Trumpin politiikan toimivuudesta ollaan montaa mieltä, mutta ainakin sen hän ymmärtää, että Kiina on USA:lle pahempi kilpailija kuin Venäjä.

Jone Virtanen

Onko Venäjä suurvalta? Onhan se monella tavalla mahtava kuten pinta-alaltaan. Ja väkeäkin sen verran, että se mahtuu kymmenen suurimman valtion joukkoon ja on ydinasemahti. Mutta talous on yksipuolista
sen vuoksi suhdanneherkkää. Jos öljyn hinta laskee, sille on vähän tehtävissä. Ja modernisaatioi ei oikein ole saanut tuulta siipiensä alle. Ei Venäjästä ole oikein USA:n kilpailijaksi. Se voi pullistella täällä Euroopassa, mutta Idässä on vastassa Kiina, jonka voi laskea hyvin maailman toiseksi suurvallaksi. Sen tapa toimia on vain erilainen kuin USA:n.

Jokainen mahtivaltio on jossakin historian vaiheessa menettänyt voimansa. niin kävi Roomalle, Britannialle jne. Kai niin käy myös USA:lle. Silti siihen voi mennä aikaa, sillä USA:n "hienous" perustuu se kykyy sopetua nopeasti. Jos jollakin yhteiskunnalla on lyhyt ns. "recovery time". niin se maa on USA.lamoja on tullut ja mennyt, sotia on käyty ja sisäisiä ongelmia on ollut ihan riittävästi. Silti maa porskuttaa teknologiassa, taloudessa ja poliittisena toimijana vahvasti eteenpäin. Se voi ottaa turpaansa, mutta nousee kanveesista nopeasti.Maan geeneihin on istutettu yrittelisäisyys, halu vaurastua, usko tulevaisuuteen, mahdollisuus epäonnistua ja silti tavoittaa se amerikkalainen unelma. Ihmiset eivät mieti menneitä ja he arvostavat kovasti näitä ryysytä rikkauksiin nousseita "self-made-man" tarinoita.

Jos sitä vertaa Venäjään ja Kiinaan, niin USA:n eroaa tässä mielessä kovin paljon näistä kahdesta. Ja sen voima on juuri tuossa.

Ollessani maassa muutaman vuoden töissä (ihan umpiamerikkalaisessa firmassa nimeltään IBM)oli moniin sen konttoreita liimatty kylttejä joissa luki "lopeta valittaminen". Kun kysyin kylttien alkuperää, sain vastaukseksi lauseen: "Toisin kuin teillä Euroopassa, meillä tehdään töitä ja valitetaan vasta kotona." (Koko silloinen tiimini muuten käveli eräänä kauniina päivänä IBM ovesta ulos mukanaan kahvipöydässä keksitty idea. Loput varmaa arvaatkin....

Kyllä Red, White and Blue on vielä voimissaan Trumpin jälkeenkin.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Hieman kaunisteleva kuvaus, että USA menestyisi pelkästään väestönsä erinomaisella asenteella elämään. Kyllä siinä on aika laaja globaali vakoilukoneistokin ja potentiaalisten kilpailijoiden vahingoittaminen talouspakotteilla mukana menestystä rakentamassa.

Jone Virtanen

Mitä tekemistä vakoilulla on USA:n talouden kanssa? Ja talouspakotteet ovat Trumpin aikaansaannosta. Ei USA pärjää vakoilulla ja talouspakotteilla. Siellä on ajettu iät ja ajat japanilaisilla autoilla (minäkin ajoin) ja ostettu tavaraa sieltä sun täältä. Kun jossakin taloudessa ei onnistuta yritetään jotakin muuta (tai yrittäjät kehittelevät jotakin uutta)

Yhdysvatalaisen globaaleilla markkinoilla saama vakoilutuki valtion organisaatioilta on aika pientä. Jos sitä ylipäätään on lainkaan. Kiinassa on sitten hieman toisin....(ja siitä on kokemusta myös Suomessa)Puolustusteollisuus on toki hyvä asiakas esim. teknologiateollisuudelle, mutta silti ne kaikki yritykset vain ovat karaistuneet ääerettömän kovassa kilpailussa jo kotimarkkinoilla. Jos siellä elää hetken, tajuaa miten kovaa ja armotonta kilpailu yritysten välillä on paikasta auringossa. Venjällä oligarkit hoitavat asiat miten hoitavat. Ja toki USA:n yrityksissäkin puhuu rahavalta, mutta aina on joku joka paikkaasi haulaa.

Jos meillä olisi yhtä armoton kilpailu kuin Yhdysvalloissa, väitän, että taloutemme olisi aivan eri kantimissa. Meillä on paljon taloutta jäykistäviä tekijöitä joiden vuoksi aina välillä tuntuu pahalta tavallisten ihmisten vuoksi.

Ihmisillä tuntuu olevan kummalinen käsitys täällä USA:sta. Siellä vain kuulemma juoksee kaduilla kodittomia narkkareita, joita lahjotut poliisit kurmoottavat minkä ehtivät. Ja toisalla paha Amerikka polkee muita mahtavalla armeijallaan. Väkea on 300 miljonaa johon mahtuu muutama miljoona köyhää, jonkun verran äärioikeistolaisia, anarkisteja ja uskonnollisia hihhuleita. Slummeja ja ökyrikkaita. Silti se kova ydin syö aamulla muronsa, vien lapsensa kouluun ja lähtee töihin. Ja saa sillä rahallaan enemmän kuin meillä, vielä niiden sairasvakuutusten jälkeenkin joka täällä hanakasti unohdetaan.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Vakoilulla ja pakotteilla on paljonkin tekemistä USA:n talouden kanssa. Kampitetaan pahimmat kilpailijat pois, ainakin omilta markkinoilta. Trump ei keksinyt protektionismia, se on vain tuonut asiat julkiseen keskusteluun, mutta ne samat keinot on aina olleet olemassa tiskin alla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Pelaako USA itsensä ulos maailman johtavan valtion paikalta?"

Ole luottavainen, ei pelaa.

Niin kauan kuin USA:n vetovoima säilyy; sinne pyrkivät maailman lahjakkaimmat yksilöt, myös Kiinasta ja Venäjältä. Ei elämään sosiaalituella, vaan opiskelemaan, tekemään työtä ja perustamaan yrityksiä. Yhdysvaltain talous ja sosiaalinen kudos hyötyvät.

Jone Virtanen

Höpö höpö.
"Vakoilulla ja pakotteilla on paljonkin tekemistä USA:n talouden kanssa."
No ei ole. USA:n talouden peruspilareita on kilpailu. Ja vielä kerran kilpailu. Maailman kovimmat kotimarkkinat tuottavat yrtityksiä joille on vaikea pärjätä koska ne ovat jo "oppineet pelin säännöt".

Esimerkiksi telesetorin vanha kunnon Nokia pärjäsi loistavasti, kunnes..
Tuli Googlen Android ja Apple, joiden koko markkinointiajattelu ja businessajattelu oli aivan eri planeetalta. Ei siihen teollisuusvakoilua tarvittu. (Sivumennen sanottuna Nokia yritti patenteillaan torpata molempia, mutta ei tainnut oikein onnistua.) Ja loppujen lopuksi Nokia tukeutui siihen huonoinmpaan Amerikkalaiseen eli Microsoftiin. Eivät ne alkuaikojen Applen puhelimet kovin hääppöisiä olleet, mutta niiden ympärille oli rakennettu "ekosysteemi", kosaka se oli must USA:n markkinoilla. Ja se toimi. Aina kun ei ole kyse siitä kenellä on paras teknologia. Paras markkinoija voittaa.

USA:n voima on se yrityselämässä joka on alati liikkeessä. Niitä tulee uusia, kuolee paljon, myydään isommille ja joskus Kiinalaisille tai Japanilaislle. Ne todelliset protektionismin maat muuten löytyvät ihan sieltä Aasiasta.....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset