Globaalit agendat ja niiden filosofinen oikeutus

Brasiliasta kuoriutui nopeasti uusi Persu, aihe josta tehtaillaan blogeja puolesta ja vastaan liukuhihnalta. Paikoitellen riittää kun vain ilmoittaa olevansa puolesta tai vastaan, enempää ei tarvitse heittää bensaa liekkeihin kun jo roihuaa väittely.

Bolsonaron polttotalkoita puolustavat argumentit keskittyvät näkökulmaan Brasilian suvereniteetista omalla alueellaan. Mitä se muille kuuluu, mitä joku valtio tekee omalla alueellaan.

Niin, onko olemassa globaaleja agendoja, jotka koskevat koko maailmaa, ja mikä on niiden filosofinen oikeutus?

Uskonto on yksi vanhimpia globaaleja agendoja. Kristinusko päätti laajentua oma-aloitteisesti mahdollisimman kaikkialle, koska teologian mukaan kaikki ihmiset tarvitsevat sielunsa pelastusta, joka on saavutettavissa vain kristillisen uskon kautta. Siitä johdettiin imperatiivi, ns. lähetyskäsky, ulottaa uskon vaikutus kaikkialle maailmaan, valtioiden rajoista piittaamatta. Myös Koraanissa on lähetyskäsky, taistelkaa epäuskoisia vastaan kunnes voitatte, jota on noudatettu ajoittain samanlaisella tarmokkuudella.

Luonnonsuojelu on modernimpi globaali agenda, joka kelpaa maallistuneellekin väestölle. Mielikuva viimeisestä Dodosta, jonka kalastajat mätkivät hengiltä ymmärtämättä mitä tekivät, täytetyn Dodon lasittunut katse British Museumin lasivitriinissä, suuren yleisön tietoisuus jatkuvasti etenevästä ja peruuttamattomasta uniikkien eläinlajien ja kasvilajien sukupuutosta, nostatti globaalin aatteen luonnonsuojelun filosofiasta, jonka lähetyskäsky velvoittaa suojelemaan luontoa kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi myös Amazonissa, koska siellä on paljon lajeja joita ei ole missään muualla. Tavalliset ihmiset toisella puolella maailmaa alkoivat lahjoittaa rahaa Amazonin ja muiden sademetsien suojelemisen kuluihin.

Myös ihmisoikeuksista tuli globaali agenda ja lähetyskäsky, joka pyrkii suojelemaan kaikkia ihmisiä maailmassa, riippumatta siitä missä valtiossa he ovat. Agenda on ollut helppo allekirjoittaa oman julkisuuskuvan kiillottamiseksi, mutta myös helppo jättää noudattamatta. Kiina ei nykyään vaivaudu edes teeskentelemään kunnioittavansa ihmisoikeuksia, vaan sanoo suoraan ja kiertelemättä, että ne ovat länsimainen keksintö joka ei ole voimassa globaalisti. USA jatkaa teeskentelyä, mutta kidutukselle ja pitkälle listalle muita ihmisoikeuksien rikkomuksia on löytynyt poliittista tai sotilaallista käyttöä, joten mikä ettei, kun siitä on hyötyä.

Sitten tuli ilmastonmuutoksen globaali agenda, joka on vielä astetta perustellumpi poliittisesti kuin perinteisempi luonnonsuojelu, uskonto, tai edes ihmisoikeudet. Jos on totta että ilmaston lämpeneminen johtuu ihmisen tuottamista CO2-päästöistä, ja siitä tulee aiheutumaan meren pinnan nousun kautta dramaattisia ongelmia saarivaltioille ja rannikkovaltioille, sekä aavikoitumisen myötä alueille joiden lämpötila on tällä hetkellä rehevän kasvillisuuden sietokyvyn ylärajoilla, agenda on erittäin konkreettisesti poliittinen sekä globaali.

Usein kuulee sanottavan, että siinä missä lähimenneisyyden sodat on sodittu usein öljyn takia, tulevaisuuden sodat soditaan veden takia. Saa nähdä soditaanko kohta vielä ilmastonmuutoksenkin takia. Jos Bolsonaro ei olisi kääntänyt takkiaan, kuten nyt on jo tapahtumassa, ja olisi jatkanut poltteluaan ja rehvasteluaan, ei olisi poissuljettua että se valtionpäämies, jonka muu maailma eniten haluaa Etelä-Amerikassa pois valtaistuimelta, ei olisi kohta enää Nicolás Maduro.

Globaalit agendat ajavat päälle, ja käskevät tekemään kaikki kansat opetuslapsikseen, koska globaalit taloudelliset ja poliittiset intressit vaativat sitä. Ihmisillä ei ole tapana luopua intresseistään pelkällä olan kohautuksella. Globaaleille agendoille on yhteistä se, että niitä kannattaa todennäköisimmin empaattinen ja moraalisesti hyväntahtoinen osa väestöstä, joka toivoisi että maailma olisi kaunis paikka jossa kaikilla on hyvä elää onnellista elämää.

IonMittler
Vantaa

Moniulotteisen demokratian puolestapuhuja: Suomesta Sveitsi 2.0.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu