Ion Mittler Politiikassa ei ole kovin hyödyllistä olla oikeassa, jos kaikki muut ovat väärässä, koska sitten valta on heillä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansanedustaja

Kansanedustaja varma asiasta - Poliisissa vihreitä myyriä

Kansanedustaja Jani Mäkelä (PS) on varma siitä että poliisissa on vihreitä myyriä, vaikka yksi hänen mukaansa eilen kiinni jäikin. Onko syytä huolestua, kysyy nyt varmasti moni. Tosin kukaan ei jäänyt kiinni, paitsi että iso joukko persuja jäi kiinni valehtelusta, mutta sehän ei vihreitä myyriä koske.

Mutta mikä on Jani Mäkelän (PS) tarkoittama vihreä myyrä?

Aktiivimalli myös kansanedustajille: palkkioita leikkuriin?

Kansanedustajan palkka pyörii noin 7000 EUR nurkilla kuukaudessa, riippuen vähän kokemuksesta ja roolista eduskunnassa. Mutta monet kansanedustajat tekevät myös muita sivutoimia, kansanedustajan työn ohella, ja tienaavat siellä jopa tuhansia euroja lisää kuukaudessa.

Kuntapolitiikka on usein se tausta josta ponnistetaan eduskuntaan, ja kunnallispoliitikon toimesta ei luovuta eduskuntakauden ajaksi. Lisäksi kansanedustaja voi istua useiden yksityisten tai julkisten yritysten hallintoneuvostossa, johon kuluu myös työaikaa.

https://yle.fi/uutiset/3-9901371

Demokratian palveluksessa

Tämä on puolustuspuhe kansanedustajien puolesta.

Totean tähän alkuun sen, että minulla(kin) oli aikanaan oma näkemykseni siitä mitä kansanedustajan työ on. Siis aikaan ennen kuin minusta tuli kansanedustaja, aikaan ennen kuin olin itse tehnyt päivääkään kyseistä työtä.

Istutaan salissa, painellaan äänestysnappuloita tai ollaan kahvilla. Mietitään kansalaisten päänmenoksi kaikenlaista ikävää. Ja nostetaan kovaa palkkaa. Helppoa hommaa.

Suomalainen demokratia vs. kansan tahto

Olen lukenut nyt vaalien jälkimainingeissa aika monia pidempiä ja lyhyempiä pohdintoja vaalien tuloksesta. Olen alkanut miettimään, että näkeekö kukaan systeemimme omituisuutta? Iltasanomat mm. kirjoitti, kuinka Lapin vaalipiiristä eniten ääniä saanut Vihreiden edustaja ei siltikään päässyt eduskuntaan, vaikka sai yli 7800 ääntä, joka on kolmanneksi eniten Vihreiden kaikista saamista äänistä. Vaalit.fi -sivustolta voi nähdä, kuinka Perussuomalaisien ehdokkaita meni Helsingistä läpi, vaikka heidän henkilökohtainen äänimääränsä oli alle 3000.

Kun juttuja valikoidaan

Kun laaturoskalehdet tekevät juttujaan, on syytä kysyä, kuinka tasapuolisesti juttuja julkaistaan. Kun roskalehdet hiljattain julkaisivat tiettyjen kansanedustajien tuoreista rikostuomioista, jotain taisi unohtua.

 

Määritteet "hiljattain saatu"  ja "tuore" kuuluvat roskalehtimediaan mutta mennään niillä.

Samaa roskalehtilogiikkaa noudattaen olisi vuosilta 2012 eteenpäin pitänyt tuoda julki muutama muukin tuore juttu:

Muista, että kansanedustaja on oman vaalipiirinsä etujen ajaja!

 

Kansanedustaja on aina oman vaalipiirinsä edunvalvoja samalla kun hän on valtakunnallinen lainsäätäjä ja budjettivallan käyttäjä. Vaalipiiri voi muodostua yhdestä tai useammasta maakunnan iiton alueesta. Vaalipiirin äänestäjillä on oikeus odottaa ja vaatia kansanedustajalta oman alueensa etujen vahvaa ajamista.

 

Keski-Suomen vaalipiiri muodostuu täsmällisesti Keski-Suomen Liiton eli maakunnan liiton alueesta. Siihen kuuluu 23 kuntaa. 

 

Kansanedustajien kausista

Kansanedustajien kausia tulisi rajoittaa kahteen perättäiseen kauteen. Kaleva-lehden kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kannattaa ajatusta. Ei se mikään ihme ole, yleensä yli puolet suomalaista on oikeassa aina, se on demokratiaa.

Kansanedustajien lomia pitää vähentää

Eduskunnan tehokkuutta pitää lisätä, kansanedustajien pitäisi työskennellä uutterammin kansalaisten hyväksi ja niiden merkittävien yhteiskunnallisten uudistusten toteuttamiseksi, joita tämä maa kipeästi tarvitsee. Liian pitkät loma-ajat ovat osoitus ylimmän päätöksentekojärjestelmän tehottomuudesta. Esimerkiksi Sote-uudistus, ilmasto-asiat ja työvoimapolitiikan haasteet edellyttävät, että poliittiseen päätöksentekokoneeseen käännetään kammesta lisää tehoa. Kansanedustajilla on paljon enemmän lomaa kuin yksityisen ja julkisen sektorin työntekijöillä.

Tasan 32 vuotta sitten... eduskuntaan

 

Tasan 32 vuotta sitten oli maanantai 16.3.1987. Oli eduskuntavaalien toinen äänestyspäivä. Olin elämäni ensimmäisen kerran ehdokkaana yleisissä vaaleissa.  Puoleen yöhön mennessä selvisi, että keskisuomalaiset olivat antaneet 5121 ääntä. Se riitti kansanedustajan arvokkaaseen tehtävään.

 

Hesari luo paineita poliitikoille, ilmastonmuutoksesta

Japani on päättänyt lisätä hiilivoimaloiden lukumäärää. Ja ydinvoimalat käynnistetään entistä turvallisempana. Tuulivoimaloista ja muista jaksottaisista energiakokeiluista luovutaan.

Suomessa Hesari patistaa poliitikkoja toimimaan. "Gallupissa suomalaiset antoivat selkeän työtehtävän maan hallitukselle: ilmastonmuutoksen torjuminen pitäisi nostaa to do -listan kärkeen."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä